Avortul spontan nu este o afecţiune rară, spun medicii, iar femeile trebuie să ştie că, după un astfel de incident, pot duce la capăt o nouă sarcină, fără niciun fel de ajutor medical au tratament.
"Din păcate, avortul spontan este o afecţiune pe care noi, medicii, o întâlnim extrem de frecvent.
Cauzele unui avort spontan
Sunt trei mari cauze ale avortului spontan. Principala cauză este problema genetică. În primul trimestru de sarcină în general, principala cauză de avort e o malformaţie la nivelul embrionului.
O altă cauză: anumite infecţii care nu sunt diagnosticate", a explicat medicul Radu Botezatu, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
Şi a treia cauză a avorturilor spontane, este mai rar întâlnită, şi este dată de fibrom uterin sau malformaţii ale uterului.
30% din sarcini se soldează cu un avort
Medicul atenţionează că sunt anumite femei cu afecţiuni genetice care, din păcate, nu pot duce sarcina decât până la o anumtă vârstă a embrionului.
"Din păcate, aproximativ 30% din sarcinile obţinute se soldează cu un avort. Dar din aceste 30% numai 10% sunt diagnosticate ca avort, restul fiind avorturi neobservate", spune dr. Botezatu.
Cum este posibil acest lucru? "Se întâmplă să întârzie menstruaţia, apoi vine o menstră mai abundentă peste o săptămână, iar acolo, de fapt, a fost un avort. În mare parte din cazuri se întâmplă aşa ceva", a precizat ginecologul.
Acest lucru nu ne afectează viaţa, dar trebuie să avem grijă să obţinem o sarcină data viitoare pe care să o ducem la termen.
"50% din femeile care au pierdut o sarcină obţin o nouă sarcină şi o duc la termen fără niciun fel de tratament", asigură dr. Radu Botezatu.
Avortul spontan duce la depresie
În cazul unui avort spontan, foarte multe femei se simt vinovate şi încearcă să găsească o cauză pentru acest lucru, chiar dacă ea nu există. "Multe sfârşesc în a se învinovăţi pe ele şi, astfel, pot ajunge la o stare de depresie.
Apoi, o mare parte din ele au nevoie de consiliere psihologică şi multe se vor teme de o nouă sarcină. Dar, în general, a doua sarcină poate fi dusă la capăt", a adăugat medicul.
Studiu: Ibuprofenul creşte riscul de avort
Ginecologul atenţionează că sunt şi unele medicamente care influenţează avortul.
"De exemplu, un studiu recent a adus în faţă faptul că un medicament foarte des folosit predispune la avort. E vorba de ibuprofen. Acum câteva luni, s-a demonstrat că administrarea ibuprofenului în primul trimestru de sarcină influenţează şi creşte riscul de avort".
Un studiu recent actualizat arată că administrarea antiinflamatoarelor, inclusiv a ibuprofenului, în primul trimestru de sarcină poate duce la transmiterea substanţelor din medicamente în lichidul amniotic, existând astfel riscul unui avort spontan, potrivit fda.gov.
Alte substanţe cunoscute că pot duce la avort spontan sunt drogurile, ţigările şi alcoolul.