"România este printre primele ţări, dacă nu prima ţară din Uniunea Europeană, care a implementat sistemul de certificate a destinaţiilor ecoturistice. Este un parteneriat făcut de noi, ca Autoritate naţională de turism, împreună cu mediul privat, cu asociaţia pentru ecoturism din România, s-au stabilit criteriile conform unui sistem european de desemnare a destinaţiilor ecoturistice. În prezent, avem în lucru trei dosare, trei cereri pentru a deveni destinaţii ecoturistice, iar alte şase sunt în analiză", a spus preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, citat de Mediafax.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism a mai spus că destinaţiile care au dosarele de certificare "în lucru" sunt: "Creasta Cocoşului-Mara-Cosău" din Maramureş, "Pădurea Craiului" din Munţii Apuseni şi "Piatra Craiului" din zona Zărneşti.
Printre destinaţiile care vor primi certificarea de zone ecoturistice se numără, de asemenea, zona "Crişan - Mila 23" din Delta Dunării, "Ţara Haţegului - Retezat" şi "Ţara Dornelor" din Munţii Călimani.
Criteriile în funcţie de care o zonă este certificată ca destinaţie ecoturistică sunt "numeroase" şi fac referire la aspecte cum ar fi: utilizarea parţială de diverse surse de energie alternativă, managementul deşeurilor în zona respectivă, conservarea mediului.