Antena 3 CNN Actualitate Iarna a făcut ravagii în România. Sunt drumuri închise și trenuri anulate sau cu întârzieri de sute de minute: zeci de mii de oameni lăsați fără curent

Iarna a făcut ravagii în România. Sunt drumuri închise și trenuri anulate sau cu întârzieri de sute de minute: zeci de mii de oameni lăsați fără curent

M.V
7 minute de citit Publicat la 11:15 06 Feb 2020 Modificat la 11:15 06 Feb 2020
Iarna a făcut ravagii în România. Sunt drumuri închise și trenuri anulate sau cu întârzieri de sute de minute: zeci de mii de oameni lăsați fără curent

În Capitală:

Cel puțin 40 de copaci și cinci stâlpi au căzut pe mașini și pe carosabil din cauza vremii. Vântul puternic a desprins peste 29 de elemente de construcție, precum schelele de pe blocuri, dar a distrus patru panouri publicitare și două semafoare. De asemenea, sunt și cinci stâlpi căzuți pe carosabili și alte 13 elemente desprinse.

STB a transmis că peroanele sunt curățate, toți controlorii sunt pe peroane și în tramvaie. Tot parcul e scos pe teren. 1600 de autobuze și tramvaie.

Trenurile circulă cu întârzieri și de 390 de minute

Din cauza vremii, trenurile circulă cu întârzieri destul de mari, unul având o întârziere chiar de 390 de minute. Un număr de 35 de trenuri care circulă în sudul şi sud-estul ţării sunt anulate joi dimineaţa din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează CFR Călători.

Situația drumurilor în România

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la ora 07:30, situația traficului se prezintă astfel:

La nivelul județelor Buzău, Brăila, Ialomița și Tulcea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a decis ca în perioada codului rosu, intervalul orar 22.00-08.00 drumurile naționale si  judetene sa fie inchise pentru toate categoriile de vehicule, cu exceptia celor de interventie. 

- Autostrada A2 de la km 10+600m (București) - km143(Fetești),  Cernavodă(km 160) – Constanța( km 212), respectiv tronsonul 160 – 212 (Cernavodă – intersecție cu Autostrada A4 Ovidiu- Agigea), trafic închis din cauza viscolului.

-   drumuri naționale cu trafic blocat:

-  în județul Harghita, DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu, între kilometrii  km 5 – 32 și  pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza  căderilor de copaci pe partea carosabilă,  traficul rutier a fost  închis, până la remedierea situației;

- judetul Constanța, se închide DN 2A Hârșova – Ovidiu și DN22 Ovidiu –Tulcea, închis viscol.

- în județul Covasna, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe   DN 10  Buzău – Covasna. Traficul a fost oprit și pe  DN13E Zagoni –Barcani, din cauza viscolului.

- în județul Prahova, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe DN1A  Ploiești  – Cheia (situația se va menține până în mâine dimineață). Închis DN 71 Sinaia  –Moroieni, viscol.

- judetul Vrancea, DN23B Măicănești – Ciorăști trafic închis din cauza viscolului.

- jud Galați, DN24 D Galați-Bârlad, trafic închis din cauza viscolului.

- în județul  Călărași,  din cauza viscolului traficul a fost oprit pe DN 3  Călărași - Lehliu –Fundulea, DN3A Fetești – Lehliu, DN 31 Oltenița – Călărași, pe DN 21 Călărași – Slobozia și DN 3B Călărași- Borcea.

Recomandăm conducătorilor auto ca pe drumurile aflate sub cod portocaliu și roșu, să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

-   restricții rutiere instituite:

-  în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoșani –Suceava și DE 58 Botoșani – Iași;

-  în județul Constanța, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN22C Cernavodă –Murfatlar, DN 3 Ostrov-Murfatlar, DN22 Ovidiu – Tulcea, DN22A Hîrșova- Tulcea, DN2A Hîrșova – Ovidiu și DN38 Agigea –Negru Vodă; 

-  în județul Iași, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN28 Roman - Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani și DN 28B Târgu Frumos – Hârlău;

-  în județul Vaslui traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe la intrarea în țară(Vama Albița) precum și pe toată raza județului;

-  în județul Galați traficul rutier este restricționat peste 3,5 tone pe DN25 Galați –Tecuci;

- în județul Prahova, traficul rutier este restricționat pentru toate categoriile de autpvehicule, pe DN1A  Ploiești  – Cheia.


-    traficul feroviar: 

- pe Magistrala 300 Predeal - Brașov, la ieșirea din stația CF Timișu de Sus (în județul Brașov), un pantograf s-a defecat. Din acest motiv, traficul feroviar este întrerupt. Deplasarea mai multor trenuri de călători va fi afectată.

- pe Magistrala 501 Siculeni – Adjud, traficul feroviar este blocat, la kilometrul 129+900(localitatea Nădejdea), din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată;

- pe Secția de Calea 502 Ilia –Vatra Dornei, traficul feroviar este blocat din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată;

- Secția de cale ferată 501 Adjud – Siculeni, traficul feroviar este blocat din cauza unor  copaci care au căzut pe șina de cale ferată.


-    traficul aerian: Trafic normal pe aeroporturile din București.Traficul se desfășoară normal pe aeroporturile Capitalei, fără probleme de operare.Pe tot parcursul nopții de 5 spre 6 februarie 2020, utilajele CNAB au intervenit pe suprafața de mișcare a aeroporturilor din București (piste, platforme și căi de rulare), astfel încât s-a putut opera continuu și în siguranță.


S-au înregistrat întârzieri de până la 70 minute, la decolare, generate de obligativitatea degivrării aeronavelor înainte de decolare și, punctual, de operațiunile de handling la sol îngreunate de condițiile meteorologice.
Nu au fost curse anulate sau rerutate din cauza condițiilor meteo.

-    traficul maritim și fluvial: în județul Constanța, din cauza vântului puternic, toate porturile și-au suspendat activitatea

Peste 17.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au intervenit miercuri seară

În ultimele 12 ore, peste 17.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști și jandarmi au fost la datorie pentru a sprijini comunitățile afectate de fenomenele meteorologice severe.

Efectivele MAI au intervenit, în cursul nopții, în 34 județe și în Municipiul București pentru deblocarea a 70 autovehicule blocate/derapate, fiind salvate 654 de persoane, pentru degajarea a 361 copaci, 6 panouri publicitare, 11 stâlpi de electricitate și a 111 elemente de construcție de la nivelul unor imobile care au afectat 105 autoturisme. Ca urmare a traumatismelor produse de copacii căzuți sau elementele de construcție, 7 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 


În prezent, se acționează la nivelul a 16 județe și Municipiul București pentru degajarea zăpezii de pe carosabil și deblocarea persoanelor care au fost afectate, pentru împrăștierea de materiale antiderapante și pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice. 
Cele mai multe efecte au fost înregistrate la nivelul județelor Brăila, Ialomița, Călărași și Prahova. 


Așa cum s-a dispus în videoconferința cu prefecții, condusă de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, s-a realizat manevra de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea capabilităților în județele Argeș, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea cu 10 autospeciale.


Din punct de vedere al căilor de comunicații, situația este în dinamică, la acest moment fiind închisă circulația rutieră pe autostrada A2, pe 20 segmente de drumuri naționale, 6 drumuri județene și 1 drum comunal.


La nivelul drumurilor naționale și al autostrăzilor, CNAIR a acționat cu 423 utilaje, fiind utilizate 1.433,5 tone de material antiderapant.
Totodată, la nivelul județelor BR, BZ, IL și TL circulația rutieră a fost închisă pe toate categoriile de drumuri până la ieșirea de sub avertizarea COD ROȘU. 


Traficul aerian se desfășoară în condiții de iarnă pe aeroporturile din zonele aflate sub avertizare.


Traficul feroviar se desfășoară cu dificultate și, în funcție de evoluția fenomenelor meteo, se pot închide anumite tronsoane. Pe liniile de cale ferată care au avut probleme în timpul nopții, traficul a fost reluat cu locomotive diesel până la repunerea sub tensiune a instalației electrice. 
Au fost suspendate manevrele în toate porturile maritime.  
În ceea ce privește tranzitul la frontieră, la nivelul PTF Giurgiu și PTF Calafat, traficul este restricționat pentru autovehiculele cu masă mai mare de 12t la solicitarea autorităților bulgare din cauza ninsorilor din această țară, iar în PTF Nădlac I se desfășoară pe o singură arteră pe sensul de ieșire din cauza afectării unei copertine.


Au fost suspendate cursurile, în data de 06.02.2020, la nivelul instituțiilor de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, de la nivelul a 6 județe (BZ, BR, CL, IL,TL și VN). 


Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situației distribuitorilor de electricitate, la ora 06.30 erau nealimentate cu energie electrică 180 localități din 19 județe, fiind afectați 88.227 consumatori finali, unde acționează 141 echipe de intervenție.
Au fost emise mesaje de informare prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 9 județe (AG, BZ, BR, CV, DB, HD, HR, NT și PH) pentru informarea populației despre emiterea avertizării meteorologice COD ROȘU (AG, BR și HD) închiderea circulației rutiere la nivelul întregii rețele de drumuri de la nivelul județului (BZ) sau doar pe unele segmente drumuri (CV, DB, HR, NT și PH).

38.000 de oameni, lăsați fără curent

Drumurile naţionale şi judeţene din Brăila rămân închise până la ora 12,00 pentru deszăpezirea şi scoaterea autoturismelor care au derapat sau nu au mai putut înainta din cauza viscolului, bacurile circulă doar în situaţii de urgenţă, iar peste 38.000 de consumatori din 70 de localităţi sunt rămaşi fără curent electric de peste şase ore, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, col. Ştefan Stoian.

Mai multe maşini au derapat pe şoselele din Piatra Neamţ şi au ajuns în şanţuri sau au rămas împotmolite în zăpadă. Vântul a suflat cu o forţă nemaîntâlnită. Rafalele au atins 170 de kilometri la oră în zona de munte. Peste o mie de case au rămas în beznă. Printr-un mesaj RO-Alert oamenii au fost avertizaţi să nu părăsească locuinţele.

Viscolul a paralizat jumătate de ţară

 

×
Etichete: vremea România MAI
Parteneri
x close