Şi asta nu este tot! Pe lângă faptul că plătim scump hrana, o cumpărăm şi pe cea mai proastă, mai spun analiştii.
La nivel european, 15 state au taxa pe valoare adaugată redusă pentru alimente. Nu însă şi ţara noastră. La noi, cu excepţia TVA la pâine, pentru toate celelalte plătim TVA de 24 de procente.
Să vedem însă cât plătesc oamenii din alte state. De exemplu, germanii au TVA de numai 7%, italienii şi spaniolii 4 procente, polonezii 5%, iar olandezii 6%. Potrivit raportului KeysFin, până şi Ungaria, ţara care a impus TVA de 27% în economie, pentru hrană nu a stabilit o cotă mai mare de 18 procente.
Singura ţara europeană care impozitează alimentele mai mult decât România este Danemarca. Aici TVA pentru mâncare este de 25 de procente.
O posibilă explicaţie dată de specialiştii KeysFin pentru suprataxarea alimentelor în ţara noastră ar fi faptul că statul câştigă foarte mulţi bani din acest domeniu. Nu este de mirare însă, mai ales că potrivit Institututului Naţional de Statistică, mai mult de 40% din veniturile românilor se duc pe mâncare.
Pe termen lung, supra taxarea alimentelor duce la îmbolnăvirea populaţiei şi creşterea cheltuielilor de sănătate. Iar România nu stă deloc bine la acest capitol. Suntem pe locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor şi la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria şi Ucraina.