Antena 3 CNN Actualitate Hozoc: Aparatele de tratare COVID-19 nu pot fi folosite din cauza birocrației. Nu avem ghid, adică terapia nu e aprobată în România

Hozoc: Aparatele de tratare COVID-19 nu pot fi folosite din cauza birocrației. Nu avem ghid, adică terapia nu e aprobată în România

1 minut de citit Publicat la 18:19 19 Apr 2020 Modificat la 18:19 19 Apr 2020
Hozoc: Aparatele de tratare COVID-19 nu pot fi folosite din cauza birocrației. Nu avem ghid, adică terapia nu e aprobată în România
Sursa foto: pixabay

Potrivit ministrului, aparatele de plasmafereză au fost deja instalate în București, Timișoara și Iași. Plasma va fi recoltată de la pacienții vindecați de coronavirus și va fi injectată celor aflați în stare critică.

„S-au primit trei aparate de plasmafereză, ele au fost trimise la trei centre din țară, în București, Timișoara și Iași. Ele vor începe să recolteze plasmă de la persoane sănătoase, care nu mai au prezența virusului în corp și această plasmă va putea fi folosită pentru persoanele aflate în stare critică”, spunea Nelu Tătaru pentru Antena 3.

Potrivit acestuia, plasma recoltată de la un pacient vindecat va putea ajuta 3 persoane.

Florin Hozoc a declarat însă că ceea ce împiedică, în acest moment, începerea tratamentului este exact ghidul de recomandări prin care medicii sunt învățați cum să se colecteze, să se proceseze și să se administreze tratamentul. 

”Încă de pe 4 aprilie, Comisia Europeană, după consultarea tuturor celor 27 de țări membre, a aprobat acest ghid european și l-a transmis tuturor țărilor. Au trecut deja 2 săptămâni, România încă nu l-a transpus într-un ghid național. De asemenea, sunt aproape 10 zile de când medicii de la Institutul Național de Hematologie Transfuzională și medicii de la Terapie Intensivă din cadrul Ministerului Sănătății au transmis și ei ghidul național care transpune ghidul european. Undeva, aceste documente sunt blocate în birocrația ministerului Sănătății”, a declarat Florin Hozoc la Antena 3.

”În momentul de față nu avem ghid. Adică această terapie nu este aprobată în România. Echipamentele au fost deja trimise la Iași și la București, vor mai fi trimise unul la Timișioara și unul la București, iar până la sfârșitul săptămânii vor mai intra în țară încă 14 identice pe care le vom instala și le vom pune la dispoziție gratuit timp de 1 an de zile în 14 centre de transfuzie din tot atâtea județe astfel încât să fim cu aceste echipamente cât mai aproape de donatori. Ne trebuie ghidul și ne mai trebuie un spot de la Grupul de Comunicare Strategică care să transmită celor o mie și ceva de vindecați că trebuie să ia legătura cu centrul de transfuzii cel mai apropiat pentru a merge să salveze trei vieți sau chiar nouă vieți”, a explicat acesta. 

×
x close