Deşi ministrul mediului şi gospodăririi apelor, Sulfina Barbu, anunţa la sfârşitul lunii trecute că s-au distribuit şi la noi eco-etichete şi că hotelierii care au făcut investiţiile necesare le vor amortiza rapid, prin economiile făcute la consumuri, în ţara noastră nu există nici un hotel etichetat ecologic.
Un hotel cu eco-etichetă ar trebui să aibă în dotare baterii de lavoar cu fotocelule, rezervoarele de WC cu buton pentru jumătate din consum, iluminatul, cu senzori de mişcare pe holuri şi în lifturi, detergenţii, fără conţinut de fosfaţi. Mai mult decât atât, trebuie folosite materiale ecologice chiar de la construirea hotelului, dispozitive pentru raţionalizarea consumului de apă şi energie, dar şi staţii pentru reciclarea apelor uzate. Proprietariide hoteluri susţin că nu investesc în astfel de proiecte pentru că beneficiile sunt mici şi târzii, iar costurile enorme. Condiţiile pentru obţinerea eco-etichetei cum sunt refolosirea materialelor utilizate în industria hotelieră şi limitarea consumului de apă nu atrag investitori în astfel de proiecte.
Citiţi articolul complet în Adevărul