Antena 3 CNN Actualitate Hotelul Lido va fi retrocedat

Hotelul Lido va fi retrocedat

Hotelul Lido va fi retrocedat
08 Mar 2007   •   16:42

Fraţii Păunescu au pierdut Hotelul Lido, din centrul Capitalei. Un hotel de 4 stele, apreciat la 50 de milioane de euro. Moştenitorii foştilor proprietari l-au câştigat, definitiv şi irevocabil, după 13 ani de procese şi sentinţe ignorate. Fraţii Păunescu, la rândul lor, se luptă în instanţă, tot cu statul, ca să recupereze acum banii pe care i-au investit în acest hotel. Războiul hotelului LIDO a început în 1993, pe vremea când statul, unicul acţionar, a împărţit proprietatea între Fondul Proprietăţii Private şi FPS. Cam în aceeaşi perioadă, urmaşii doctorului Constantin Angelescu, au revendicat clădirea.

Personaj bogat şi influent în perioada interbelică, Angelescu a fost primul ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Deşi clădirea LIDO era revendicată, FPS a vândut-o fraţilor Păunescu şi ei au integrat-o în societatea Intercontinental. În 1996, instanţa a recunoscut prin hotărâre irevocabilă, nevaliditatea titlului prin care statul a naţionalizat Hotelul Lido. Dar sentinţa a fost ignorată total, iar fraţii Păunescu au rămas în continuare proprietari. Judecătoarea Valentina Tătulescu a respins retrocedarea pe motiv că moştenitorii nu au cerut tot terenul care li se cuvenea.

Devenită celebră pentru soluţiile date în cazurile de revendicări, mai târziu, judecătoarei i s-a deschis şi un dosar penal. Procurorul care o ancheta a murit subit, iar judecătoarea a obţinut neînceperea urmăririi penale. Decizia dată acum de instanţă pare să-l fi surprins total pe Viorel Păunescu, preşedintele firmei. Viorel Păunescu susţine că a plătit statului, pentru acest hotel, 13 milioane de dolari.

Hotelul Lido a fost implicat, ca şi garanţie imobiliară, în numeroasele tranzacţii ale fraţilor Păunescu. Deşi a fost vândut de stat la un moment dat pentru numai 20.000 de dolari, el a devenit la un moment dat garanţie pentru un credit la Bancorex, vândut şi răscumpărat apoi de Fraţii Păunescu. Aceştia nu au pierdut nici o clipă posesia hotelului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close