Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru bazinele râurilor din nord vestul ţării, Tisa, Iza, Someşul superior, Mureşul superior şi Aries, avertizarea fiind extinsă şi pentru râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Tur, Crişul Negru, Crişul Alb şi Bistriţa. De vineri şi până luni la ora 12 sunt posibile creşteri ale nivelurilor până la atingerea cotelor de atenţie, din cauza dislocării şi deplasării gheţurilor.
"Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală, creşterile de temperatură din interval, precum şi precipitaţiile în curs şi cele prognozate, se menţine atenţionarea hidrologică emisă anterior şi se extinde pentru intervalul 23.01.2009 ora 15.00 - 26.01.2009 ora 12.00 şi la râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Tur, Crişul Negru, Crişul Alb şi Bistriţa- sector amonte acumularea Izvoru Muntelui", se arată într-un comunicat de vineri al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), citat de Mediafax.
Pe cele mai multe cursuri podurile de gheaţă încep să se topească şi ameninţă casele aflate în apropierea apelor. Din cauza ploilor torenţiale din ultimele 24 ore şi a gheţii care se topeşte, două râuri au ieşit deja din matcă. Este vorba despre râurile Mara şi Cosău.
Potrivit hidrologilor, sunt posibile creşteri, cu 1-1,5 metri, ale valorilor nivelurilor, peste valorile actuale, putând fi atinse cotele de atenţie pe râul Tisa (sectorul Sighet-Remeţi), datorită dislocării şi antrenării sloiurilor de gheaţă existente pe Tisa şi afluenţii ei din Ucraina.
Temperaturile pozitive ridicate dar şi podurile de gheaţă şi zăpoarelor pe râurile din bazinele Iza, Someşul superior, Mureşul superior şi Aries, este posibilă dislocarea, ruperea acestora şi formarea de aglomerări de gheţuri (sloiuri) pe unele sectoare de râu, "unde este posibilă creşterea artificială de niveluri, cu atingerea cotelor de atenţie şi chiar revărsarea locală a apei din albiile râurilor".
Prefecturile judeţelor Bistriţa-Năsăud, Alba, Harghita, Maramureş şi Mureş au fost atenţionate, vineri, de Ministerul Mediului, asupra dislocării şi deplasării podurilor de gheaţă, care ar putea bloca albiile râurilor.
În toiul iernii, zeci de gospodării şi terenuri agricole, dar şi mai multe drumuri, au fost inundate. Din râul Mara, puhoaiele au adus în continuu blocuri imense de gheaţă. În aproape 20 de gospodării din localitatea Giuleşti, apa atinge jumătate de metru, iar drumul naţional 18, a fost complet blocat. Apele râului Cosău au inundat câteva gospodării din localitatea Onceşti şi au blocat drumul judeţean 184B care leagă Baia Mare de Cavnic.
Antena3.ro