Antena 3 CNN Actualitate Heroina, cel mai căutat drog. Un narcoman cheltuie 172 lei pe zi pe stupefiante

Heroina, cel mai căutat drog. Un narcoman cheltuie 172 lei pe zi pe stupefiante

Heroina, cel mai căutat drog. Un narcoman cheltuie 172 lei pe zi pe stupefiante
06 Noi 2008   •   18:27

Heroina ramâne cel mai căutat drog, consumatorii cheltuie din salariile proprii chiar şi peste 600 de lei pe zi pentru a-şi achiziţiona stupefiantele, iar cel mai scurt timp în care poţi face rost de droguri este de 24 de ore. Noile tendinţe enumerate mai sus fac parte din "Raportul naţional privind situaţia drogurilor" pentru anul 2007, lansat joi de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Drogul principal pentru care s-a solicitat asistenţă în cursul anului trecut este heroina, la fel ca şi în anii trecuţi, iar pe locul doi s-au situat medicamentele hipnotice şi sedative şi cannabis-ul. Procentul pacienţilor pentru care cocaina este drogul principal de consum este foarte mic, aproximativ 1 %.
Principala modalitate de obţinere a veniturilor, în ultimele 12 luni, în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost în principal prin muncă, adică 46,5%, urmează apoi sumele de bani primite de la părinţi sau de la alte rude, în procent de 32,1%, după cum arată raportul ANA. 6,7% dintre consumatori primesc bani de la partener, 1,8% practică sex comercial pentru a-şi cumpăra stupefiantele, 1,5% fură lucruri pe care ulterior le vând, iar 11,4% au alte modalităţi de procurare a banilor pentru droguri.
Cât cheltuie un consumator pe zi
Tot conform raportului, într-o zi obişnuită de consum, un consumator cheltuie în medie pe droguri 172 de lei. Asfel, distribuţia sumelor de bani culminează cu 187 de consumatori care alocă zilnic între 100 şi 200 de lei pe droguri, continuă cu un număr de 72 de consumatori care cheltuie sub 100 de ron pe zi, alţi 50 cheltuie între 200 şi 400 de lei zilnic, iar 7 consumatori alocă chiar şi peste 600 de lei pentru a se droga.
Ce droguri sunt la mare căutare
In 2007 România a continuat să fie ţară de tranzit pentru drogurile care provin din Turcia şi Orientul Mijlociu. Raportul evidenţiază că un procent mai mare de 20% din populaţia generală cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au declarat că este mai uşor să faci rost de droguri în termen de 24 de ore.
Astfel, haşişul şi marijuana se află pe primul loc la uşurinţa cu care poţi procura droguri, 26,7%. Urmează pe locul doi Ecstasy sau alte droguri de substanţă (24,8%) şi pe ultimul loc se situează heroina (22,9%). De asemenea, disponibile în termen de 24 de ore sunt şi cocaina şi LSD, dar cu procentaj scăzut.
Bucureştiul, cap de listă pentru procurarea stupefiantelor
În ceea ce priveşte disponibilitatea, drogurile se pot procura uşor şi în funcţie de regiunea ţării, nu numai în funcţie de tipul de drog.
Cea mai căutată zonă pentru procurarea de droguri este Bucureştiul. Primele trei droguri care se procură uşor aici sunt cannabis-ul (42%), Ecstasy (37,9%) şi cocaina (33%). Urmează apoi în ordine Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat-Crişana-Maramureş, Transilvania şi Moldova.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close