România are
cea mai mare rată europeană a mortalităţii provocate de Hepatita C. De cele mai multe ori, oamenii ignoră simptomele şi nu merg la doctor.
Miile de români care sunt diagnosticaţi se tratează cu medicamente depăşite, din cauză că lista compensatelor nu a mai fost actualizată de 5 ani. Statul asigură terapia doar cu interferon şi ribavirină. Lucrurile s-ar putea schimba de la jumătatea acestui an, când lista medicamentelor compensate va fi actualizată.
Ministrul Sănătăţii a anunţat joi, la o dezbatere organizată de Intact Media Grup, că lista va fi, în sfârşit, actualizată în această vară. Autorităţile au semnat un protocol cu producătorii internaţionali de medicamente, prin care se angajează să-şi plătească datoriile şi să includă pe lista medicamentelor compensate medicamente noi.
Astfel, pacienţii români ar putea avea acces la terapii inovative, pentru boli precum hepatita C sau diferite tipuri de cancer.
Până atunci, bolnavii nu au altceva de făcut decât să reziste.
Cifrele absolute, adică numărul celor bolnavi de Hepatita C, ne plasează pe locul 5 în Europa, cu o estimare de 650.000 de bolnavi, cifra incluzându-i şi pe cei care nu sunt conştienţi de boala pe care o poartă.
Iar cel mai grav este că avem
cea mai mare rată a mortalităţii din Europa - 40 de cazuri la 100.000 de locuitori. Cifrele, în continuare, arată o realitate cruntă pentru ţara noastră.
Cei mai mulţi bolnavi, în jur de 80-90% au Hepatita C în faza cronică, iar în cazul a 9 din 10 bolnavi este vorba despre genotipul B, ceea ce indică infectarea prin transfuzie de sânge.
Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii "100 de minute cu Alessandra Stoicescu".