Antena 3 CNN Actualitate Hayssam a mituit un oficial din SRI

Hayssam a mituit un oficial din SRI

Hayssam a mituit un oficial din SRI
21 Mar 2007   •   23:00

Cazul Omar Hayssam pare să ia o nouă turnură după ce un cotidian israelian, citat de Adevărul, scrie că "un înalt oficial român din cadrul serviciilor secrete a fost mituit pentru a facilita evadarea sirianului din România". Presa israeliană arată că încă din timpul detenţiei sale în închisoarea Rahova, Hayssam a acceptat verbal să colaboreze cu Mossad-ul, serviciul secret al statului Israel, în schimbul eliberării sale.

Întregul scandal a pornit de la reclamaţia avocatului israelian al lui Omar Hayssam, Mordechai Tzivin. Acesta a depus o plângere la Departamentul "Fraude" al poliţiei israeliene, în care sesiza autorităţile că angajaţii Ministerului de Externe israelian nu-şi fac datoria şi prejudiciază grav interesele statului Israel. El susţinea că în ciuda faptului că a reuşit să obţină o colaborare "de excepţie pentru Mossad", angajaţii Ministerului au ignorat raportul şi nu l-au înaintat mai departe organelor în drept. Cazul a ajuns la Comisia de Afaceri externe a Knesset-ului, şi apoi la ofiţerul de legătură al armatei cu preşedintele israelian, care a înaintat imediat datele Mossadului. Şi astfel a fost declanţată ancheta.

Potrivit rezultatelor anchetei, publicate parţial de cotidianele "Yom L'Yom" şi "Maariv", şi preluate de Adevărul, în perioada în care avocatul israelian Mordechai Tzivin l-a reprezentat pe Hayssam în procesul intentat de autorităţile române, Hayssam a acceptat verbal să colaboreze cu Mossadul, în schimbul eliberării sale din închisoarea Rahova. Familia lui a semnat chiar un contract scris în această privinţă şi, se pare, mai mulţi sirieni, prieteni sau rude ale lui Hayssam, din România, au acceptat această colaborare. În schimbul acestor servicii, avocatul Mordechai Tzivin i-a promis lui Omar Hayssam că va fi "ajutat" să părăsească teritoriul României.

De obicei, subliniază cei de la Adevărul, Tzivin îi reprezintă în justiţie pe prizonierii şi deţinuţii israelieni, implicaţi în diverse infracţiuni în afara graniţelor Israelului. Astfel că are legături strânse cu multe dintre comunităţile evreieşti. Se pare că israelienii din România l-au ajutat să mărească presiunea asupra autorităţilor româneşti, care ar fi fost "convinse" să-l elibereze, pe motiv de boală, pe Omar Hayssam. În acest context, cotidianul israelian "Yom L'Yom" se referă la mituirea unui oficial din România. Dezvăluirile din presa israeliană susţin una dintre ipotezele vehiculate deja în cazul dispariţiei lui Hayssam: că sirianul a fugit cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close