În țară, sunt peste 900 de mii de hectare cu risc de alunecări de teren. În asemenea situații, o asigurare făcută la timp pentru locuințe se dovedește cea mai bună decizie. Pe cât de frumos e locul, pe atât e de nesigur pentru construcții. Încă de acum 4 ani, un raport au autorităților din Vâlcea avertiza că, în multe zone din județ, au loc "rupturi de pantă, prabuşiri şi alunecări de teren, fenomene ce tind să se accentueze într-un ritm îngrijorător".
Avertizări au mai fost de atunci, nu și măsuri. În comuna Golești, ultima alunecare majoră de teren a fost în 2018. De atunci, localnicii trăiesc permanent cu teama că ar putea pierde tot ce au construit. Mai multor familii li s-a recomandat să părăsească zona, însă au refuzat.
Ca să țină pământul pe loc, autoritățile au decis să sape puțuri pentru scurgerea apei. Nu au finalizat, însă, lucrările. Într-un județ cu atâtea probleme, nu există hărți de risc. Iar în lipsa lor, nu sunt nici strategii de prevenire a dezastrelor.
Ultimele hârți de risc au fost realizate în 2011 pentru 7 localități. De atunci, însă, realitatea din teren s-a schimbat. Doar între 2019-2021, în Vâlcea, au fost alunecări de teren în 52 de localități. Și în cazul alunecărilor de teren, clădirile afectate care au asigurare obligatorie pentru dezastre pot fi reparate mult mai ușor.
Citeşte şi: Trei riscuri, o singură asigurare obligatorie | Sigur Acasă, o campanie Antena 3 CNN