Antena 3 CNN Actualitate Haos în licee, cu trei săptămâni înainte de probele orale la bacalaureat. Directorii nu știu cum să organizeze cursurile

Haos în licee, cu trei săptămâni înainte de probele orale la bacalaureat. Directorii nu știu cum să organizeze cursurile

G.M.
2 minute de citit Publicat la 09:52 07 Ian 2025 Modificat la 09:52 07 Ian 2025
elevi in banci
Din acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a decis ca probele orale şi cele de competenţă să fie susţinute în ianuarie. Foto: Profimedia Images

Au mai rămas trei săptămâni până la susținerea probelor orale la bacalaureat, dar profesorii nu știu nici acum cum se vor organiza ca să nu afecteze restul cursurilor pentru ceilalți elevi. Ministerul Educației lasă liceele să găsească soluții și oferă doar recomandări. Este pentru prima dată când probele sunt susținute în timpul iernii.

Întreaga responsabilitate a organizării probelor orale de bacalaureat cade pe umerii directorilor de liceu, care trebuie să vadă cum vor organiza aceste probe în luna ianuarie, mai exact peste doar 3 săptămâni, în condițiile în care nici până acum nu au primit soluții din partea Ministerului Educației. Reprezentanții ministerului susțin că vor trimite în licee o listă cu recomandări pentru organizarea probelor orale ale examenului de bacalaureat. Acestea încep pe data de 27 ianuarie și se încheie pe 7 februarie cu proba competențelor digitale.

Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru.

Încă din vară, atât părinții, cât și foarte mulți profesori și directori de liceu au atras atenția că va fi haos, în condițiile în care nu se știe cum se vor organiza cursurile, astfel încât să nu fie afectați elevii din clasele mai mici.

Reprezentanții Ministerului Educației spuneau că în liceele unde se învață dimineață, ceilalți elevi ar putea fi chemați la cursuri după-amiază, în liceele unde se învață în două schimburi.

Directorii trebuie să găsească singuri soluții, cel mai probabil să reducă orele de curs astfel încât să nu fie afectați ceilalți liceeni.

Probleme vor fi și în vară, în condițiile în care anul acesta probele scrise se vor susține cu două săptămâni mai devreme. Decizia a fost luată de fostul ministru al Educației, Ligia Deca, care susținea la vremea respectivă că a decis acest lucru în condițiile în care sunt absolvenți de liceu care vor să meargă să studieze în străinătate și astfel, dacă se organizează probele mai devreme, se pot elibera și diplomele de bacalaureat mai devreme, iar ei pot să meargă să studieze în străinătate.

O altă problemă invocată atunci a fost și cea legată de temperaturile ridicate context în care s-a explicat că, dacă bacalaureatul se termină până la finalul lunii iunie, atunci elevii nu vor mai trebui să îndure temperaturile ridicate. Însă, în vara precedentă s-au găsit soluții, de exemplu, pentru profesorii care au susținut examenul de titularizare. Aceștia au dat probele în săli de examinare unde existau aparate de aer condiționat, astfel că în mediul public s-a ridicat întrebarea de ce nu s-au instalat aparate de aer condiționat în loc să se modifice tot programul examenului de bacalaureat.

×
x close