Antena 3 CNN Actualitate Guvernul vrea să introducă noi taxe pentru companiile care extrag resursele naturale

Guvernul vrea să introducă noi taxe pentru companiile care extrag resursele naturale

1 minut de citit Publicat la 18:00 24 Oct 2017 Modificat la 18:00 24 Oct 2017
o_1bt7eado83jd1emjmihad1r158.jpg
Foto: Agerpres.ro

Ministerul Economiei a prezentat luni un proiect de lege pentru reglementarea sistemului de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale, unde se propune un cadru legal unitar privind toate resursele naturale, nu separat ca până acum.

Producătorii de petrol și gaze din România vor plăti redevențe mai mari, se arată într-o analiză Profit.ro, ca urmare a faptului că, deși nu a schimbat cotele, Executivul a modificat însă modul de calcul, dar și prețul de referință, în cazul ambelor hidrocarburi exploatate onshore.

Astfel, în cazul petrolului, deși cotele vor rămâne în continuare aceleași (cuprinse între 3,5 și 13,5%), prețul de referință luat în calcul în formula redevențelor nu se va mai raporta la țițeiul Suez Blend, mai ieftin, nici la Urals (cum ar fi vrut asociațiile de producători), ci direct la Brent, țițeiul de referință la nivel global. Cotația acestuia a fost, anul trecut, superioară, în medie, cu 5 dolari pe baril decât cea a celorlalte tipuri de petrol.

Similar, la gaze naturale, cotele rămân aceleași (între 3,5% și 13%), însă noul preț de referință nu va mai fi cel fixat de ANRM încă din 2008 și nemodificat până în prezent, de 495 lei/mia de metri cubi, adică 45,71 lei/MWh, ci va fi reprezentat de cotația gazelor naturale pe piața angro centralizată - OPCOM.

×
x close