Guvernul intenţionează să acorde combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) un ajutor de urgenţă de 20 milioane euro,
a anunţat secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu,
citat de Mediafax. Joi, o delegaţ
e românească va discuta acest subiect la Bruxelles.
"Ajutorul de urgenţă pentru Oltchim este de 20 milioane euro, iar mâine (joi - n.r.) o delegaţia românească va discuta acest aspect cu DG Competition", a afirmat Traicu
în cadrul unui seminat pe teme energetice. Încercarea de privatizare a Oltchim,
care a avut loc în luna septembrie, a eşuat
după ce Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.
În urma acestuii eşec, Guvernul a decis ca, până la viitoarea tentativă de privatizare, să ceară Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro.
Un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului
a fost înfiinţat de reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim.
Comitetul
are ca scop găsirea unor soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.
În urmă cu o săptămână, Guvernul a înfiinţat o firmă care să intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare.
La sfârşitul lunii mai, Oltchim
avea datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.
Oltchim mai are şi datorii pentru credite contractate
(72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank
) , datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.