Palatul Victoria are 26.000 de metri pătraţi. În doi ani, când ar trebui să se termine lucrările de înfrumuseţare, ar urma să aibă 43.000 de metri pătraţi. În spatele Guvernului, există o clădire formată din patru corpuri. Imobilul ar trebui dărâmat şi în locul lui ar urma să se ridice altul.
Primele discuţii privind consolidarea Palatului Victoria au apărut în anul 2001 şi nu prevedeau construirea unui nou sediul, ci consolidarea unei clădiri rămasă în paragină după 1989. S-a luat în discuţie clădirea Bibliotecii Naţională din Piaţa Unirii. Apoi clădirea Senatului, din Piaţa Revoluţiei. S-a renunţat în scurt timp la aceasta pentru că a fost revendicată de Ministerul de Interne.
A apărut o altă idee: sediu nou. Ar trebui să aibă zece etaje. Trei ar fi în subteran. Premierul va avea o intrare separată, la al doilea nivel subteran, iar cabinetul său va fi la etajul doi.
Principala intrare în sediul Guvernului va fi din Bulevardul Iancu de Hunedoara, cea actuală fiind menţinută numai pentru primirile oficiale. Practic, sediul actual va păstra doar o funcţie de reprezentare şi protocol.
Noua clădire este prevăzută cu două grădini interioare şi săli denumite după regiunile geografice ale României. Sălile vor fi legate printr-un hol mare, cu canapele şi plante, unde să se relaxeze angajaţii. Holul duce la restaurantul de la etajul cinci.
Toate astea, plus consolidarea Palatului Victoria, sunt estimate la 38 de milioane de euro.
Pentru ceva economie, Guvernul ar trebui poate să se gândească la altă variantă. Să se mute într-o clădire deja ridicată.
Ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Lazlo Borbely, nu poate să explice de ce Guvernul nu va folosi o clădire deja ridicată, pentru a reduce cheltuielile. Ministrul susţine că a preluat proiectul în urmă cu doar trei săptămâni şi nu a apucat să se documenteze.
Observator