Ponta a precizat la un post de televiziune că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis că problema datoriilor Oltchim către AVAS va trebui rezolvată înainte de a iniţia noul proces de privatizare.
Premierul a susţinut că şi-ar dori la Oltchim şi un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste ţări dispun deja de propriile combinate şi că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.
În privinţa noii conduceri a Oltchim, şeful Guvernului a arătat că aşteaptă ca aceasta să rezilieze toate contractele cu firmele "căpuşe", să repornească secţiile care pot asigura o producţie "realistă", nu pe stoc, şi că colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.
Întrebat cine este autorul planului guvernamental de "salvare" a Oltchim, premierul a arătat că principala parte a planului revine ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, acesta beneficiind şi de sprijinul ministrului Economiei.