Antena 3 CNN Actualitate Guvernul va alege compania care ca construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Guvernul va alege compania care ca construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

1 minut de citit Publicat la 08:49 18 Iun 2008 Modificat la 08:49 18 Iun 2008
Guvernul va alege compania care ca construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Executivul va decide constituirea companiei care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. Statul român va deţine, prin Nuclearelectrica, participaţia majoritară în acest proiect. Cele două unităţi de la Cernavodă ar urma să fie date în folosinţă în anii 2014 şi 2015.

Proiectul de constituire al companiei care va finaliza şi pune în funcţiune Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă a fost transmis investitorilor la începutul lunii martie. În plus, toate cele şase oferte depuse de companiile care vor să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 au fost aprobate încă de pe 5 noiembrie 2007 de către Comisia de coordonare a proiectului.

Aceste firme se vor asocia cu Nuclearelectrica, societatea care deţine primele două reactoare, pentru constituirea companiei care va pune bazele şi apoi va exploata reactoarele trei şi patru.

Conform autorităţilor române, costul investiţiei se ridică la 2,4 miliarde de euro, dintre care un procent de 30% va reprezenta contribuţia totală a celor şase investitori, iar restul va fi atras printr-o emisiune de obligaţiuni.

Acţionarul majoritar al producătorului de energie este Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu 88,7% din titluri, în timp ce Fondul Proprietatea deţine 11,24% din capital.

Durata de realizare a investiţiei este de 64 de luni pentru fiecare reactor, iar punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4 este prevăzută pentru 2014, respectiv pentru 2015. Atunci vor funcţiona la Cernavodă 4 reactoare a câte 700 de megawaţi fiecare, care vor asigura aproape o treime din energia produsă în ţară. Acum, energia nucleară are o pondere de 18% din tot curentul produs în România.

Durata de viaţă a unui reactor este estimată la 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Electricitatea produsă de cele două unităţi ar urma să fie vândută la un preţ cuprins între 28 şi 32 de euro megawaţi pe oră.



Antena3

×
TOP articole
x close