În şedinţa extraordinară de marţi, Executivul a adoptat proiectul de lege privind descentralizarea cu 568 de amendamente din cele 2.040 depuse de parlamentari, a declarat Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru Agerpres.
„Marea majoritate a amendamentelor adoptate ţineau de anexă. S-au adus corecturi minore şi limpeziri ale unor texte", a precizat Palada.
Deputaţii şi senatorii au depus la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor 2.040 amendamente la "Proiectul de lege privind stabilirea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică".
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra proiectului de lege privind descentralizarea a fost prezidată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, iar la ea au participat miniştri ai Cabinetului Ponta şi 451 de parlamentari.
Parlamentarii PDL nu au luat parte la şedinţă.
„Este un pas extrem de important, în sfârşit concret şi în sfârşit pragmatic de modernizare a statului român. Despre reforma statului s-a vorbit mult, dar s-a făcut puţin. Prin acest proiect de lege, reuşim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mult mai apropiat de cetăţean, un serviciu public care poate fi cenzurat de cetăţeni şi care se află în coordonarea directă a aleşilor locali, economisim resurse financiare şi vom avea o activitate cu mai puţină birocraţie şi mai puţină corupţie”, a spus premierul Victor Ponta în faţa parlamentarilor.
„Toată lumea s-a declarat în favoarea descentralizării, cu o singură excepţie, de altfel, de înţeles, PDL. Apreciez că sunteţi toţi prezenţi, s-au făcut foarte multe amendamente, observaţii, multe dintre ele insuşite, în ideea de a avea un proiect de lege cât mai bun”, a continuat Ponta.
„Statul român rămâne, evident, un stat naţional, unitar, însă, cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern şi un stat care aplică regulile descentralizării aplicabile în toate ţările europene”, a ţinut să precizeze primul ministru.
„Cred şi susţin cu tărie că este soluţia pe care şi actualul guvern, şi cele următoare trebuie să o urmeze, spre a da cât mai multe atribuţii aleşilor locali, autorităţilor locale, în acest fel rupându-ne definitiv de trecutul centralist al statului comunist”, a mai afirmat Ponta.
Premierul este de părere că „a existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare, apărută din aparatul birocratic din ministere”, ceea ce a dus la „bătălii importante cu armatele de funcţionari din ministere care, evident, nu vor să dea nimic din puterile pe care le au”.
De asemenea, „au existat şi probleme politice”, precum „propaganda băsistă", care insistă ca aleşii locali să nu primească mai julte atribuţii.
"Guvernul 2009-2012 a pornit pe calea descentralizării, atunci era bună descentralizarea... Apreciez consecvenţa celor de la UDMR", a spus Ponta.
"Cred că astăzi descentralizăm şi instituţii şi resurse financiare şi în acest fel putem să facem aceste instituţii funcţionale şi aleşii lor responsabili", a adăugat acesta.
"Ne dorim scurtarea lanţului decizional(...). Ne propunem reducerea distanţelor administrative. În acest fel, cetăţeanul nu mai trebuie să ajungă la Bucureşti, ci trebuie să meargă la autoritatea locală spre care descentralizăm. Simplificăm şi reducem sistemul administrativ(...). Domeniile care se descentralizează sunt: agricultura, sănătatea, cultura şi sport, atribuţiile teritoriale privind pescuitul. Aceste instituţii trec cu tot cu buget, este prevăzut în anexă la buget", a precizat premierul.
Potrivit lui Victor Ponta, acesta nu e finalul descentralizării, există instituţii care rămân la nivel central pentru o perioadă scurtă de timp.
"Procedura pe care am ales-o, este o asumare colectivă. Este un act pe care îl adoptăm pentru anii care urmează. Nu văd nicio posibilitate de a da înapoi(...). De fiecare dată sabotajul preşedintelui, acest sabotaj pe care nu-l înţeleg, va impune ca guvernul pe care îl sprijiniţi să vină în faţa dumneavoastră cu aceste proiecte", a completat premieurl Victor Ponta.