Retriocedări ilegale pe bandă rulantă la primăria Nana din judeţul Călăraşi. Guvernul a făcut public raportul Corpului de Control. 80% dintre terenuri au fost retrocedate ilegal, în baza unor documente false.
Între cei care au depus cereri de retrocedare au fost 9 angajaţi ai Primăriei şi rude şi cunoscuţi de-ai acestora.
Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, a vorbit, în exclusivitate la Antena 3, despre modul în care au fost făcute retrocedările respective.
Edilul comunei a negat că ar fi aprobat cererile pentru reconstituirea dreptului de proprietate şi a spus că cei care care trebuie să dea explicaţii sunt proprietarii şi "cei implicaţi".
Potrivit acestuia, sigur "este o neînţelegere".
NEREGULI CU TERENURI LA PRIMĂRIA NANA:- În fiecare comună, oraş sau municipiu se constituie, prin ordinul prefectului, o comisie de fond funciar condusă de primar.
- Componenţa Comisiei locale de fond funciar Nana a fost modificată nemaifiind conformă cu prevederile Ordinului prefectului.
- Primarul comunei Nana nu a comunicat prefectului, conform legii, modificările privind noua componenţă a Comisiei locale de fond funciar.
- Din 2008, unii membri ai Comisiei au luat decizii fără să fi fost numiţi membri ai Comisiei prin ordin al prefectului.
-
În perioada 1997-2005, la Primăria Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.
- Analizarea şi aprobarea tuturor cererilor s-a realizat în mod defectuos.
-
Unele cereri au fost aprobate la scurt timp de la depunerea lor, alte cereri au fost analizate după 12 ani de la înregistrare.
-
Majoritatea angajaţilor din cadrul Primăriei Nana a depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.
- Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat atât propriile cereri, cât şi a celor formulate de rude.
- În perioada 2005-2010 Comisia locală de fond funciar Nana a aprobat cereri pentru persoane care nu erau îndreptăţite.
- Unele cereri au avut anexate documente care se refereau la alte persoane decât moştenitorii.
- Unele extrase emise de Arhivele Naţionale au fost obţinute ulterior aprobării cererilor pentru reconstituire a dreptului de proprietate.
- În perioada 2006-2007 au fost încheiate contracte de arendare de persoane care nu aveau calitatea de deţinători legali ai terenurilor agricole.
- Terenurile făceau parte din domeniul privat al statului sau din domeniul privat al comunei.
- În 2009, terenurile arendate în condiţii nelegale au fost cumpărate de societatea BERFIGE S.R.L., reprezentată de Berlota Fioravante.
- Suma totală plătită pentru terenuri a fost de 3.437.647,92 ron.
- În perioada 2009-2013 societatea a avut ca asociat unic pe Berlota Mara şi administratori pe Berlota Fioravante, Rettagliata Gemma şi Berlota Mara.
- Cei trei nu figurează cu domiciliul pe teritoriul României.
- Obiectul principal de activitate l-a reprezentat "Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii".
- În perioada 2009 - 30.06.2013, societatea BERFIGE S.R.L. nu a înregistrat venituri din activitatea principală.
- ANAF a declarat societatea inactivă începând din 24.08.2012 ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor declarative.
- La data 09.09.2013, societatea BERFIGE S.R.L. a vândut terenul către o persoană fizică pentru suma de 5.844.864,26 ron.
-
Corpul de Control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală.sursa: Raportul Corpului de Control al Guvernului