Antena 3 CNN Actualitate Guvernul s-a răzgândit: Ce schimbă la scăderea adosului comercial pentru alimente

Guvernul s-a răzgândit: Ce schimbă la scăderea adosului comercial pentru alimente

Se schimbă planul Guvernului pentru scăderea adaosului comercial la alimentele de bază. Ce spun reprezentanții marilor magazine.

de Claudia Popovici    |    23 Iun 2023   •   16:38

Producătorii vor fi scutiți de limitarea profitului, potrivit surselor Antena 3 CNN. Inițial, Executivul voia să impună praguri limită pe tot lanțul comercial. Premierul Marcel Ciolacu spune că vrea să urmeze modelul Franței, adică să ajungă la un acord cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine pentru a micșora prețurile. Încercăm să vedem că cum va funcționa tot acest mecanism.

Încă se mai negociază cu privire la lista de alimente trimisă de retaileri. Asta pentru că, spunea și Marcel Ciolacu sunt discuții în privința legumelor și fructelor care vor fi introduse pe această listă.

Retailerii au trimis o listă scurtă pe care se află produse cum ar fi laptele, ouă, ouăle de iaurtul, laptele proaspăt, dar atenție, doar cel care costă peste 7 lei pe litru, cartofi, ceapă, mere și carne de pui proaspăt, diverse sortimente. Acestea sunt propunerile avansate Guvernului de către retaileri.

Potrivit unor surse, se discută posibilitatea și ca producătorii să fie scutiți de această limitare adaosului comercial, însă mesajul retailerilor care a venit astăzi a fost unul ferm să se aplice pe tot lanțul și mai mult, retailerii vor un acord voluntar, nu o ordonanță de urgență. Există posibilitatea ca această reglementare gândită de Guvern să fie în vigoare pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de prelungire.

Citeşte şi: Lista alimentelor de bază care se ieftinesc. Documentul AMRCR a fost trimis la Guvern

Vor mai avea loc consultări în acest weekend și ne așteptăm ca la începutul săptămânii viitoare să aflăm și care vor fi limitele stabilite de Guvern pentru adaosul comercial care poate fi aplicat.

Vor fi mai multe instituții care, odată ce această decizie va fi luată, va monitoriza piața pentru a se asigura că prețurile nu sunt crescute artificial. Ne așteptăm ca aici să intervină Consiliul Concurenței, ANPC și ANVSA. 

×
Subiecte în articol: adaos comercial preţ alimente
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close