Antena 3 CNN Actualitate Guvernul României, prognoză privind creșterea economică în 2022

Guvernul României, prognoză privind creșterea economică în 2022

Guvernul are un scenariu optimist privind creșterea economică în 2022. Iată ce spun cifrele publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

economia României
Sursa foto: Colaj arhivă Antena 3
de Claudia Popovici    |    21 Iul 2022   •   18:18

Economia României va creşte în 2022 cu 3,5%, speră guvernul, mai optimist acum. Prognoza anterioară era de creştere economică de 2,9% în 2022, dar bugetul a fost construit pe o creştere economică reală de 4,6%.

Chiar dacă creșterea reală este mai mică, pentru bugetul de stat contează creșterea nominală a PIB.

Astfel, bugetul inițial a fost construit pe un PIB de 1.317 mld. de lei, în vreme ce prognoza actuală este de 1.372 de lei.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat datele privind prognoza de creştere economică în 2022, prognoza de vară, care va servi rectificării bugetare anunțate.

În elaborarea prognozei de vară, CNSP a reevaluat evoluțiile indicatorilor macroeconomici pentru anul 2022 luând în considerare datele lunare disponibile din perioada ianuarie-mai 2022, în condițiile prelungirii conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Revizuirea anuală a fost determinată de corecțiile statistice predominante la nivelul primului trimestru (circa +2,4 pp), având în vedere faptul că datele publicate de INS au fost peste așteptările conturate în aprilie, când a fost proiectat scenariul prognozei de primăvară.

Profilul prognozei a fost păstrat pentru ultimele două trimestre în ipotezele inițiale ale unei atenuări de dinamică pe fondul prețurilor ridicate, a afectării ramurilor industriale dependente energetic și a trecerii în teritoriu negativ a ritmului anual al câștigului salarial real lunar se arată în datele publicate de cnp.ro.

După performanța neașteptat de bună a economiei în primul sfert din 2022, toate prognozele au început să fie mai optimiste, chiar dacă economiștii privesc cu puţină rezervă datele, având în vedere că trimestrul 4 din 2021 a fost neașteptat de slab, iar T2/2022 neașteptat de bun.

Cu toate acestea, cam toate prognozele s-au dus spre 4% creştere economică în 2022.

Cea mai recentă revizuire a venit din partea Comisiei Europene, care vede în 2022 în România o creştere reală a PIB de 3,9%.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close