Antena 3 CNN Actualitate Guvernul României cere oficial includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO

Guvernul României cere oficial includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO

5 minute de citit Publicat la 14:32 31 Ian 2020 Modificat la 14:32 31 Ian 2020
Guvernul României cere oficial includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO
Foto: gov.ro

"În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar pentru ca dosarul să poată fi discutat în şedinţa din această vară a Comitetului Patrimoniului mondial, care va avea loc în China", a afirmat Gheorghiu în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Ministerului Culturii.

El a precizat că "decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare şi consultare" cu premierul Ludovic Orban.

"Am decis să nu amân acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021 şi asta nu doar că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru faptul că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional", a adăugat Gheorghiu.

Ministrul a mai spus că nu au existat cereri de avizare a deciziei reluării procedurii de înscriere a sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ci doar cereri de puncte de vedere.

"Au fost puncte de vedere destul de stufos formulate. Majoritatea au înclinat mai mult spre neutralitate, lăsând decizia în seama Ministerului Culturii. Au mai fost şi opinii punctuale care au fost contrare luării acestei decizii", a spus ministrul.

Totodată, faptul că "unii au fost mai efervescenţi" în ceea ce priveşte decizia de vineri nu a influenţat luarea mai rapidă a acesteia, a punctat ministrul Gheorghiu.

Acesta a atras atenţia că "trebuie să fim conştienţi de faptul că astăzi situl este deja protejat de Legislaţia românească specifică, de patrimoniu", subliniind că "prin înscrierea în Lista UNESCO, nu se modifică regimul juridic de protecţie deja instituit".

El a menţionat însă că "reluarea acestei proceduri nu rezolvă problema de la Roşia Montană".

"Intervenţia efectivă a statului român prin Institutul Naţional al Patrimoniului la Roşia Montană şi reluarea procedurii includerii sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă două demersuri paralele. Trebuie să se înţeleagă clar aceste lucruri, pentru că trebuie văzut şi ce nu s-a făcut până acum la nivel de Minister al Culturii şi la nivel de Guvern, lucruri care puteau fi efectuate până acum", a subliniat ministrul.

În acest context, ministrul a anunţat "un set de măsuri concrete", care vor fi puse în aplicare prin intermediului unui plan de acţiuni.

"Este pentru prima dată, repet, pentru prima dată când se elaborează un astfel de plan şi ne propunem să acţionăm cu celeritate pentru a recupera timpul pierdut în perioada guvernelor anterioare, când nu s-a făcut aproape nimic în vederea unei reabilitări şi restaurări integrale a tot ceea ce înseamnă patrimoniul de la Roşia Montană. Când spun integrală, mă refer la întreaga zonă, pentru că acolo, când vorbim de patrimoniu, vorbim de la clădiri, mergând la acele mine sau, chiar dacă e să ajungem în zona lacurilor, să ştiţi că avem şi lacuri care urmează a fi incluse în patrimoniu, lacuri cu baraje. Acolo este un ansamblu, lucrurile trebuie privite macro şi trebuie un plan elaborat", a precizat Gheorghiu.

Potrivit ministrului, Planul urbanistic general (PUG) va reglementa modul de construire în teritoriul comunei şi va condiţiona dezvoltarea sa.

"Fără PUG nu se pot elibera autorizaţii de construire şi, ca atare, nu se poate realiza nicio investiţie - nici publică, nici privată, cu excepţia intervenţiilor de punere în siguranţă şi restaurare a monumentelor istorice. Ministerul Culturii poate cere Primăriei şi Consiliului Local Roşia Montană să iniţieze urgent elaborarea PUG şi poate oferi, prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), consultanţă pentru elaborarea studiului istoric-urbanistic de fundamentare a PUG.

Ministerul Culturii poate propune MDRAP finanţarea PUG prin programul dedicat, respectiv finanţări PUG, cu subprogram dedicat siturilor UNESCO pe care îl gestionează. Astfel, se va debloca dezvoltarea comunei şi va fi posibilă o intervenţie amplă de protecţie şi restaurare a patrimoniului imobil protejat prin lege de la Roşia Montană.

Potrivit lui Gheorghiu, un alt punct în cadrul planului de acţiuni îl reprezintă finalizarea procedurilor de clasare - clădiri valoroase recunoscute ca monumente istorice.

"INP a elaborat, conform punctului de vedere al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI), dosare de clasare pentru imobile istorice valoroase de la Roşia Montană - sediul vechii exploatări miniere, biserici istorice aparţinând mai multor confesiuni, amenajări hidrotehnice (tăuri). Procedurile de clasare se pot finaliza prin intervenţia Ministerului Culturii către Direcţia Judeţeană de Cultură Alba, care trebuie, conform normelor, să-şi asume documentaţiile tehnice întocmite de specialiştii INP şi să furnizeze documentele de proprietate şi cadastrale la zi. Odată finalizată procedura, pot fi accesate fonduri destinate monumentelor istorice, atât din surse naţionale, spre exemplu Programul Naţional de Restaurare, cât şi europene. Intenţionăm ca undeva până în luna martie să finalizăm aceste proceduri", a mai spus ministrul Bogdan Gheorghiu.

Un alt punct important este transferul Muzeului Mineritului din administrarea Întreprinderii Miniere Roşia Montană (filială Minvest S.A.) în cea a Ministerului Culturii, pentru a înfiinţa Muzeul Naţional al Mineritului Aurifer.

"Muzeul actual funcţionează în cadrul Întreprinderii Miniere Roşia Montană şi nu este legal constituit ca muzeu sau colecţie, deşi, repet, deţine bunuri de patrimoniu cultural de valoare foarte mare. Transferul se poate face prin HG, pe baza unei decizii luate împreună cu Ministerul Economiei. Odată organizat ca muzeu naţional, în subordinea Ministerului Culturii, poate fi organizat corespunzător şi clădirile istorice valoroase în care funcţionează pot fi restaurate", a punctat ministrul.

El a atras atenţia că "dacă nu se realizează acest transfer, există riscul major ca patrimoniul cultural valoros al acestui muzeu să se piardă", actuala întreprindere putându-se "lichida oricând", clădirile fiind "în stare gravă de degradare, cu porţiuni deja prăbuşite".

Gheorghiu a mai spus că INP a elaborat o primă versiune, de lucru, a planului de management al sitului minier propus pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind necesară continuarea acestui demers, pentru a completa şi, mai ales, pentru a operaţionaliza planul de management. IMP va forma colectivul de lucru şi începe lucrul imediat după ce i se repartizează bugetul pentru anul 2020. Vor fi restaurate monumentele istorice, casele parohiale greco-catolică şi reformată fiind deja înscrise în PNR. Licitaţiile pentru proiectare / execuţie pot începe imediat după aprobarea PNR 2020", a mai spus ministrul Culturii.

În context, ministrul a anunţat că săptămâna viitoare se va întâlni cu primarul de la Roşia Montană.
 

×
x close