Antena 3 CNN Actualitate Guvernul promite FMI concedieri, taxe şi măsuri compensatorii dacă apar impedimente

Guvernul promite FMI concedieri, taxe şi măsuri compensatorii dacă apar impedimente

3 minute de citit Publicat la 14:30 17 Noi 2010 Modificat la 14:30 17 Noi 2010
Guvernul promite FMI concedieri, taxe şi măsuri compensatorii dacă apar impedimente
Foto: Intact Images
Guvernul României s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să aplice mai multe măsuri în următorul an pentru a primi următoarea tranşă din acord. În scrisoare de intenţie convenită cu FMI şi obţinută în exclusivitate de Mediafax se specifică, printre altele, continuarea reducerii numărului de bugetari, precum şi majorarea pragului veniturilor pentru care TVA devine obligatorie la 50.000 de euro. Totodată, în scrisoare se precizează că modificarea Ordonanţei 50 referitoare la credite este o precondiţie pentru acordarea tranşei.

Potrivit scrisorii de intenţie, Guvernul asigură FMI că este pregătit să introducă măsuri compensatorii în cazul în care strategia fiscală pentru perioada următoare nu poate fi aplicată din cauza unor impedimente de ordin judiciar. Executivul i-a asigurat pe oficialii FMI că fondul de salarii va fi limitat anul viitor la 39 miliarde lei, exluzând contribuţiile militarilor (1,6 miliarde lei) şi că va limita în continuare angajările la un funcţionar pentru şapte posturi eliberate.

"Suntem gata să luăm măsuri compensatorii dacă vor apărea impedimente judiciare în aplicarea strategiei fiscale", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie.

Concedierile continuă şi în 2011

În document se specifică faptul că reducerea numărului de angajaţi în sectorul public va continua şi anul viitor. Totodată, pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB în 2012, Executivul va restrânge în continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii şi prime, apelând însă şi la măsuri suplimentare.

"Guvernul rămâne angajat pentru reduceri în continuare de personal în sectorul public în perioada rămasă din 2010 şi în 2011", se arată în scrisoarea obţinută de Mediafax.

Conform înţelegerilor anterioare cu FMI, numărul angajaţilor în sectorul bugetar trebuie să coboare, la sârşitul acestui an, la 1,29 milioane. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina, în decembrie 2009 erau 1,378 milioane de angajaţi în sectorul public, astfel că disponibilizările din acest an ar trebui să se ridice la aproximativ 88.000 de bugetari. El a menţionat că trebuie disponibilizaţi 26.000 de angajaţi în perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariaţi.

Creşte pragul obligatoriu de TVA

Cabinetul Boc le mai promite oficialilor FMI că va cere Consiliului de Miniştri ai Uniunii Europene să aprobe creşterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate să se înregistreze şi să plătească TVA.

"După cum am agreat cu FMI şi Comisia Europeană, vom cere Consiliului de Miniştri ai UE o modificare a pragului obligatoriu de TVA la 50.000 de euro, studiind în acelaşi timp şi opţiunile de a simplifica taxarea pentru pentru contribuabilii mai care se încadrează sub acest plafon", se arată în scrisoarea suplimentară convenită cu FMI.

În scrisoarea Guvernului către FMI de la misiunea de evaluare anterioară, Guvernul se angajase să ceară Uniunii Europene majorarea plafonului la 100.000 de euro.

De asemenea, Gvernul vrea să introducă anul viitor noi criterii pentru clasificarea contribuabililor în mici, mijlocii şi mari.

Neaplicarea OUG 50 la contractele în derulare

Una dintre cele cinci precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe o reprezintă modificarea Ordonanţei 50 privind creditele populaţiei, astfel încât să asigure transparenţă şi stabilitate financiară.

"Ca o precondiţie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura că Ordonanţa 50 din 2010 va îmbunătăţi transparenţa şi protecţia drepturilor consumatorilor, asigurând, totodată, stabilitatea sistemului financiar şi conformitatea cu prevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene. În acelaşi timp, ne vom asigura că BNR este singura instituţie autorizată pentru reglementarea activităţii de creditare a băncilor", se arată în document.

La anexa scrisorii de intenţie, la capitolul "Precondiţii", este specificată modificarea ordonanţei "astfel încât să nu fie aplicată contractelor în derulare".

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri. România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. Până acum, România a primit tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.

×
Etichete: FMI concedieri
x close