Astfel, în perioada stării de alertă, la evenimentele private (nunţi, înmormântări) nu pot participa mai mult de opt persoane.
Anterior, Guvernul stabilise că se pot organiza evenimente cu participarea a cel mult 16 persoane.
Luni dimineaţă, Executivul s-a reunit în şedinţă şi a adoptat "hotărârea privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19".
În Anexa 3 din hotărâre, la punctul 6, se arată că "se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 8 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială".
Ludovic Orban a convocat pentru luni dimineaţă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Guvernul, pentru a urma procedurile legale în vederea instituirii stării de alertă.
"Odată cu adoptarea hotărârii de guvern, continuăm practic starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne oferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea şi viaţa oamenilor", a spus premierul la începutul şedinţei Executivului, în care a fost adoptată o HG ce prevede măsurile impuse în starea de alertă.
HG va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se impun, a mai precizat Orban.
Romania a intrat, din 15 mai, în stare de alertă, instituită joi noapte printr-o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU).