"O reglementare aprobată de Guvern prevede eliminarea posibilităţii de înfiinţare a farmaciilor suplimentare în gări, aerogări şi centre comerciale, ca excepţie. Această reglementare este în vigoare din 2005, iar dacă atunci erau 39 de farmacii, în 2010 am ajuns la 728 de farmacii înfiinţate prin excepţie. Din punctul nostru de vedere, în marea parte a localităţilor urbane numărul de farmacii este suficient şi nu se mai justifică înfiinţarea acestora, mai ales prin excepţii, în centre comerciale de mare suprafaţă", a spus ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Guvernul a mai decis ca prevederile privind deschiderea unor farmacii pe baza unor criterii demografice să fie menţinute încă doi ani, până la 31 decembrie 2012. Acest criteriu reglementează înfiinţarea farmaciilor comunitare în mediul urban, respectiv o farmacie la 4.000 de locuitori în Bucureşti, o farmacie la 3.500 locuitori în municipiile reşedinţă de judeţ şi o farmacie la 3.000 locuitori în celelalte oraşe.
Întrebat de jurnalişti dacă prevederea ca farmacistul să aibă farmacie în proprietate rămâne în vigoare, ministrul a răspuns negativ, spunând că, în urma observaţiilor primite de la alte ministere, aceste prevederi nu au fost introduse în proiect.
"În mediul urban, media este de o farmacie la 2.485 de locuitori, iar media europeană este de 3.400. Noi avem prea multe farmacii în mediul urban şi prea puţine în cel rural, este foarte greu de remodelat. Dacă erau stabilite de la început criterii pe urban şi rural, azi nu avem asemenea situaţii. Interesul nostru este de a deschide farmacii în rural", a adăugat ministrul Sănătăţii.