Antena 3 CNN Actualitate Guvernul ia în calcul trei variante pentru modificarea legii mamelor. Vedeţi care sunt propunerile

Guvernul ia în calcul trei variante pentru modificarea legii mamelor. Vedeţi care sunt propunerile

2 minute de citit Publicat la 14:50 30 Noi 2010 Modificat la 14:50 30 Noi 2010
Guvernul ia în calcul trei variante pentru modificarea legii mamelor. Vedeţi care sunt propunerile
Guvernul ia în calcul trei variante pentru modificarea legii mamelor. Prima presupune reducerea concediului maternal la şase luni şi menţinerea indemnizaţiei la acelaşi nivel. Celelalte două presupun menţinerea termenului de 2 ani şi reducerea indemnizaţiilor.

Nici una dintre variante nu este în avantajul mamelor. Prima variantă presupune reducerea concediului maternal de la 24 de luni la şase luni şi menţinerea aceluiaşi nivel al indemnizaţiilor. Mamele care s-ar întoarce după şase luni la muncă ar primi 500 de lei/lună în plus la salariu.



Cea de-a doua variantă presupune menţinerea concediului maternal la 24 de luni şi reducerea indemnizaţiei, astfel încât cuantumul minim să fie de 600 de lei şi cel maxim de 1.000 de lei. Mamele care s-ar întoarce înainte de termen la serviciu ar primi 100 lei/lună la salariu.



Cea de-a doua variantă presupune menţinerea concediului maternal la 24 de luni şi reducerea indemnizaţiei, astfel încât cuantumul minim să fie de 600 de lei şi cel maxim de 1.500 de lei. Mamele care s-ar întoarce înainte de termen la serviciu ar primi 100 lei/lună la salariu.



VARIANTE PENTRU MODIFICAREA LEGII MAMELOR:


Potrivit declaraţiilor lui Laszlo Borbely, UDMR îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia mamele ar trebui să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului timp de doi ani. Vicepreşedintele UDMR a precizat  însă că suma acordată mamelor ar putea fi modificată. Membrii coaliţiei vor continua discuţiile pe această temă joi, a mai precizat Laszlo Borbely.

Borbely: UDMR nu e de acord cu reducere concediului maternal


Ministrul Muncii Ioan Botiş a fost convocat marţi de parlamentarii PD-L pentru a da explicaţii privind propunerea de modificare a Legii Mamelor. Convocarea a venit în urma anunţului făcut de liderii UDMR potrivit căruia nu sunt de acord cu diminuarea duratei concediului pentru creşterea copilului.

Ioan Botiş le-a prezentat deputaţilor PDL trei variante de lucru privind concediul maternal. Ministrul a precizat că susţine reducerea perioadei de acordare a indemnizaţiei la 12 luni şi acordarea de stimulente pentru mamele care revin la muncă. Botiş a mai spus că trebuie stimulate investiţiile în creşe.  

Ministrul Botiş, după şedinţa cu parlamentarii PD-L


Potrivit noului cod social, indemnizaţia pentru creşterea copilului ar urma să fie acordată diferenţiat, în funcţie de veniturile pe care le obţin părinţii. Astfel, cei care au avut venituri pentru care au plătit impozit vor primi o indemnizaţie de 85% din media veniturilor obţinute în ultimul an dinaintea naşterii copilului.





×
Etichete: indemnizatie
x close