Guvernul a adoptat şapte din cele opt principii ale Legii pensiilor, principiul ocupaţional, care permitea unei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii, fiind eliminat pentru a nu se crea o "breşă" pentru reintroducerea pensiilor speciale, a declarat Emil Boc.
"Nu am inclus principiul ocupaţional pentru a nu încerca sau a da impresia că se încearcă găsirea unei breşe prin care să reintroducem pe uşa din dos actualele legi speciale. Dorim o singură lege care, repet, să rezolve problemele care există în momentul de faţă, probleme care sunt date de cadrul legal, ce nu oferă un tratament, o egalitate de tratament tuturor acelora care contribuie la sistemul public de pensii", a declarat premierul la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
Principiul ocupaţional permitea oricărei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii şi urma ca modalitatea de contribuţie la acest sistem suplimentar, modul de calcul şi administrarea sa să fie stabilite ulterior prin lege. Cele opt principii au fost acceptate, în cadrul negocierilor, de Ministerul Muncii, Ministerul Apărării, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe.
Principiile adoptate miercuri de Guvern, care vor sta la baza Legii privind sistemul public de pensii sunt:
1. principiul unicităţii - care propune existenţa unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care au venituri din câştigurile salariale. Pensiile vor fi calculate în funcţie de contribuţia fiecărui angajat şi în funcţie de durata în care s-a contribuit la sistemul public de pensii.
2. principiul obligativităţii - persoanele fizice şi juridice au obligaţia să participe la sistemul public, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor.
3. principiul contributivităţii - fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoane fizice şi juridice, participante la sistemul public.
4. principiul egalităţii, care va asigura tuturor participanţilor la sistemul public, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege. Acest principiu susţine ideea că toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toţi angajaţii.
5. principiul repartiţiei - fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligaţiilor ce revin sistemului public.
6. principiul solidarităţii sociale - participanţii la sistemul public îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor sociale.
7. principiul autonomiei, care se bazează pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public.
"Prin aceste principii, la fel cum dorim să avem în România o lege unitară a salarizării (...), tot aşa vom avea o lege unitară a pensiilor publice. Cel mai important pas pe care l-am făcut este că vom avea o singură lege a pensiilor publice. Asta înseamnă că toţi vor fi egali în faţa legii şi, mai ales prin stabilirea principiului contributivităţii, fiecare va primi o pensie pe măsura contribuţiei pe care o are la fondul de pensie", a spus premierul.
El a precizat că obiectivul Guvernului este ca, până la sfârşitul acestui an, proiectul de Lege să fie finalizat, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie.
Antena3.ro