Până la ora transmiterii acestei ştiri, Guvernul nu a făcut publică agenda şedinţei de miercuri.
Executivul a avut, în ultimele două săptămâni, mai multe runde de consultări cu sindicatele pe tema majorării salariului minim. Ultimele discuţii au avut loc marţi după-amiază, în cadrul Consiliului Economic şi Social.
Sindicatele au cerut, în şedinţa CES, creşterea salariului minim la 1200 de lei de la 1 ianuarie sau la 1275 de lei de la 1 mai, în timp ce patronatele şi Guvernul au susţinut majorarea salariului la 1250 de lei începând cu luna mai, a declarat, marţi, preşedintele CES, Florian Costache.
''Partea patronală a votat pentru 1 mai, aşa cum este HG, 1250 de lei (salariul minim pe economie-n.r.), solicitând ca până atunci să avem o întâlnire, să găsim soluţii de micşorare a taxelor şi impozitelor pe salarii, care la ora actuală sunt foarte mari. Partea guvernamentală, normal, a votat pentru, iar avizul sindicatelor (a fost ) negativ (...), menţinându-şi propunerile de la început'', a declarat preşedintele Consiliului Economic şi Social (CES), Florian Costache, la finalul şedinţei plenului acestui for, care a discutat marţi proiectul de Hotărâre a Guvernului privind creşterea salariului minim.
El a explicat că avizul Consiliului este consultativ, astfel că deşi sindicatele nu sunt de acord în totalitate cu acest proiect, acesta va intra în forma actuală în şedinţa de miercuri a Executivului.
La rândul său, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale ''Cartel Alfa'', Liviu Apostoiu, a declarat că mediul privat are nevoie de creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, afirmând că salariile în acest sector sunt ''de mizerie'', în contextul în care în sectorul bugetar au fost creşteri salariale.
''Noi ne dorim ca 1 ianuarie să fie data de aplicare (a creşterii salariului minim pe economie-n.r.). Nu putem să aşteptăm până în luna mai, pentru că în sectorul privat este nevoie de această creştere a salariului minim, atâta timp cât în partea bugetară s-a acţionat la creşterea de salarii, în sectorul privat salariile sunt de mizerie şi sectorul privat trebuie să beneficieze de la 1 ianuarie de 1200 de lei, aşa cum, de fapt, am stabilit cu mai multă vreme înainte când s-a stabilit creşterii de salariul minim de Guvernul anterior'', a declarat Apostoiu.
Sindicatele cer ca, în situaţia în care salariul minim va fi majorat de la 1 mai, acesta să fie de 1275 de lei şi nu 1250 lei, aşa cum Guvernul a propus.
''Susţinem în continuare şi cerem ca 1 ianuarie să fie data (creşterii salariului minim pe economie-n.r.) şi dacă este 1 mai, atunci (salariul minim-n.r.) trebuie să fie 1275 de lei ca să acopere fix faptul că în luna ianuarie, februarie, martie şi aprilie nu se acordă o creştere de salarii'', a explicat Liviu Apostoiu.
Întrebat dacă sindicatele vor protesta dacă nu le va fi respectată solicitarea, el a afirmat că rămâne de văzut care va fi poziţia sindicatelor după ce Hotărârea de Guvern va fi adoptată în şedinţa Executivului de miercuri.