Antena 3 CNN Actualitate Guvernul desființează Pilonul II de pensii. Unde vor ajunge banii românilor

Guvernul desființează Pilonul II de pensii. Unde vor ajunge banii românilor

2 minute de citit Publicat la 14:26 29 Iun 2017 Modificat la 14:26 29 Iun 2017
o_1bjppis6f7elst1j6aq121lrm8.jpg
Foto: Agerpres

Guvernulva desființa Pilonul II de pensii, potrivit noului program de guvernare al PSD, anunță ministrul desemnat la Finanțe, Ionuț Mișa.

Despre contribuțiile la sistemul de pensii a vorbit și ministrul desemnat Lia Olguța Vasilescu, care a anunțat că persoanele cu activități independente vor putea alege unde să plătească acea contribuție pentru pensie, pentru pilonul I sau III.

„Suma acumulată până în prezent la Pilonul II de pensii va reveni fiecărui contribuabil și va fi la dispoziția lui să opteze dacă o va direcționa spre privat sau spre sistemul public”, a anunțat ministrul desemnat Ionuț Mișa.

Ionuț Mișa a afirmat că suma care ar reveni unei persoane, dacă ar trebui să primească pensie în baza Pilonului II, ar fi una infimă, de aproximativ 25 de lei pe lună.

Potrivit acestuia, suma acumulată până în prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecărui contribuabil "şi va fi la dispoziţia lui să opteze dacă o direcţionează către privat". 

"Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management şi administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul... Există certificate de trezorerie care au un randament bun şi aceste piloane plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obţinând o dobândă mai bună şi diferenţa o păstrează, deci nu în toate situaţiile este un randament mai bun", a mai arătat ministrul desemnat. 

El a precizat că intenţionează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului. Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei. 

"Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună", a spus Mişa. 

El a precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari. 

"Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor", a mai arătat ministrul propus al Finanţelor. 

Cotizația la sistemul de pensii de stat nu va mai fi obligatorie

Partidul Social Democrat vine cu o noutate absolută în noul program de guvernare. Angajaţii nu vor mai fi obligaţi să achite contribuţiile pentru pensii la sistemul de stat. Aceştia vor putea să plătească sumele aferente doar către fondurile private, potrivit documentului oficial care a ajuns la Parlament.

În programul de guvernare nu se precizează şi de unde vor putea fi achitate pensiile deja în plată. 

Citește și:

PSD renunță la impozitul pe gospodărie; impozitul pe profit, desființat din 2018

×
x close