Antena 3 CNN Actualitate Guvernul Dăncilă reface Cazinoul din Constanța. Peste 20 de milioane de euro investiți pentru această clădire emblematică a României

Guvernul Dăncilă reface Cazinoul din Constanța. Peste 20 de milioane de euro investiți pentru această clădire emblematică a României

1 minut de citit Publicat la 14:55 08 Mai 2019 Modificat la 14:55 08 Mai 2019
o_1dabkl2t97sj16b11u8i180s1u2s8.jpg

Guvernul Dăncilă face un pas uriaș pentru salvarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din România. Este vorba de Cazinoul din Constanța, clădire lăsate în paragină de aproape 20 de ani. Anunțul a fost făcut de premierul Dăncilă la începutul ședinței de guvern, iar de această sarcină se va ocupa vicepremierul Daniel Suciu.

"Luăm astăzi o decizie importantă cu privire la consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa, clădire emblematică pentru zona litoralului românesc, pentru România. Deblocăm lucrările pentru unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, un proiect de investiţii estimat la aproape 112 milioane de lei. Apreciez, domnule vicepremier Suciu, că vă asumaţi realizarea acestui proiect, care a fost abandonat ani de zile şi am convingerea că acest obiectiv important va redeveni un centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională", a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Construit în 1910, Cazinoul din Constanța a devenit un reper al țărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elvețian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opuelntă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I.

După trecerea repetată a clădirii din administrația statului în cea privată și înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.

Ce a făcut Guvernul până acum pentru restaurarea monumentelor istorice

Pentru prima dată în România, în cadrul Programului PA14 RO-CULTURA „Antreprenoriat cultural, patrimoniu cultural și schimb cultural” finanțat din fonduri SEE, s-a elaborat o schemă de ajutor de stat care permite acordarea de finanțare nerambursabilă societăților comerciale și ONG-urilor ce dețin monumente istorice, în vederea restaurării și punerii în valoare a acestora. De asemenea, tot în cadrul Programului PA14 RO-CULTURA s-a elaborat o schemă de ajutor de minimis care permite acordarea de finanțare nerambursabilă societăților comerciale și ONG-urilor pentru activități de antreprenoriat cultural.

În același timp, MCIN a achiziționat Ansamblul Conacului Brătianu – Florica („Vila Florica”) pentru 1,82 milioane de Euro în noiembrie 2017. În 2018 au fost restaurate 2 case memoriale prin Programul Centenar. Suma alocată – 4.649.000 Lei.

×
x close