Antena 3 CNN Actualitate Guvernul dă verde la importul de chinezi: Numărul de permise de muncă pentru străini, suplimentate cu 50%

Guvernul dă verde la importul de chinezi: Numărul de permise de muncă pentru străini, suplimentate cu 50%

Guvernul dă verde la importul de chinezi: Numărul de permise de muncă pentru străini, suplimentate cu 50%
14 Oct 2008   •   12:33

În condiţiile în care patronatul român nu îşi găseşte pe plaiuri mioritice anagjaţii model de care are nevoie, tot mai mulţi recurg la importul de mână de lucru. Soluţia este deosebit de benefică pentru angajatori tinând cont că mâna de lucru de import este mult mai ieftină. Situaţia este accentuată de exodul masiv al muncitorilor români spre alte state unde au un venit sensibil mai mare. Astfel că locul lor este luat de doritori în special din Turcia si China.
Aşa se face că guvernul român se pregăteşte să suplimenteze numărul permiselor de muncă pentru străini. De la 10.000, limita iniţială pentru acest an, se va ajunge la 15.000. Din supliment, 2.000 de permise se vor epuiza imediat: patronii au selectat deja muncitorii, în majoritate chinezi, şi nu aşteaptă decât deblocarea permiselor pentru a-i angaja legal. In ceea ce priveşte restul de 3.000, Roxana Prodan, vicepreşedinta Asociaţiei Confederaţiilor Patronatului Român, spune că se vor duce ca pâinea caldă. ?Cererea de muncitori străini creşte exponenţial pentru că este mare nevoie de forţă de muncă. A fost mai greu la început, pentru că patronii n-au ştiut cum să se descurce cu birocraţia pentru întocmirea actelor, scrie ?Gândul.? Majorarea numărului de permise nu este privită cu ochi buni de liderii sindicali, care au cerut îngheţarea numărului la 10.000.
De altfel, unul dintre angajatorii de mână de lucru străină declara din experienţa personală că singura problemă pe care a avut-o este plângerea din partea chinezilor cum că muncesc prea puţin. In România au un singur scop ? au venit să facă bani, nu să se odihnească.
Spre comparatie chinezii angajaţi pe un şantier în Bucureşti câştigă în jur de 700 de euro pe lună, în vreme ce în China aveau un venit de circa 35 de dolari.
Companiile din România caută în străinătate muncitori în construcţii, dar şi frizeri, babysittere şi personal pentru curăţenie. Peste 70% dintre străinii cu permis de muncă în România lucrează în construcţii, arată datele Oficiului Român pentru Imigrări (ORI). In tara au permis de munca, printre altii, 3581 turci si 2871 chinezi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: loc de munca piata muncii imigranti
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close