Concluzia judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, care au dat sentinţa în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, confirmă faptul că blocarea posturilor în sistemul bugetar a fost o crimă. Magistraţii spun negru pe alb că dacă era mai mult personal în spital se putea evita o tragedie.
La sfârşitul lui 2008, printr-o ordonanţă de Guvern, premierul de la acea vreme, Emil Boc, a sugrumat sistemul medical. În motivarea deciziei de condamnare, magistraţii arată că spitalul Giuleşti a funcţionat ca şi celelalte: cu posturi vacante blocate şi personal insuficient.
6 copii au murit în incendiul de la maternitatea Giuleşti. S-a întâmplat pe 10 august 2010. O tragedie fără precedent.
Din anul 2008, de aproape 2 ani, conform hotararii Guvernului nr 88-2008, spitalul se afla sub administrarea Primăriei Bucureşti. Ministerul Sănătăţii nu exericită nicio atribuţie asupra spitalului respectiv.
Secţia de neonatologie a maternităţii Giuleşti a luat foc când niciun cadru medical nu era înăuntru. Toată lumea a arătat cu degetul spre asistenta Elena Cîrstea, care ar fi trebuit să fie cu cei 11 bebeluşi. Însă în motivarea Curţii de Apel Bucureşti se arată că la acea vreme pe secţie lucrau mai puţini medici, asistente, informiere şi îngrijitoare pentru că posturile erau blocate.
Curtea constată că blocarea nediferenţiată a posturilor în sistemul bugetar, fără o analiză responsabilă şi competentă a situaţiei din fiecare sector, a accentuat situaţia deja grea în care îşi desfăşurau activitatea medicii şi asistentele din spitalele publice, creând astfel o criză fără precedent. Realităţile sociale din România arată fără posibilitate de tăgadă că încadrarea suboptimală cu personal medical în unităţile medicale de stat a fost de natură să pună în pericol viaţa pacienţilor şi a afectat în mod clar calitatea actului medical. SURSA: MOTIVAREA CURŢII DE APEL BUCUREŞTI
O criză creată de Emil Boc, care a blocat tot în sistemul bugetar. Fără niciun criteriu.
Florentina Cârstea a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Magistraţii care au trimis-o după gratii au apreciat că nu i se poate imputa asistentei că a mers la toaletă. Judecătorii au acordat despăgubiri istorice părinţilor copiilor morţi în incendiu. Peste 4,5 milioane de euro.