În ultimii ani, guvernul a cheltuit cinci milioane de euro pentru a permite unui număr de 149 studenţi să se pregătească pentru funcţia de manager public. Şcolirea acestora era un angajament al României, care promitea că astfel va creşte calitatea administraţiei publice. De altfel, statul român era obligat să îi angajeze, iar studenţii erau obligaţi ca o anumită perioadă de timp să muncească numai în administraţia publică, la orice nivel, de la cele mai mici comune, până la instituţia guvernului.
Cu toate acestea, statul nu şi-a respectat promisiunea, iar absolvenţii bat degeaba la uşa Guvernului pentru angajare, deoarece acesta refuză să îşi respecte angajamentul.
Astfel că programul ?Bursa Specială Guvernul României? (BSGR) a produs, deocamdată, numai şomeri de lux, scrie Evenimentul Zilei. Din numărul de 59 de absolvenţi, niciunul nu a fost angajat de stat, mulţi reorientându-se spre privat. 18 dintre ei au decis să dea statul în judecată pentru a-şi primi drepturile garantate prin contract, şapte dintre ei declanşând deja proceduri individuale în instanţă pentru rezilierea contractelor fără să fie nevoiţi să plătească vreo despăgubire.
Chiar dacă programul le obligă să le ofere locuri de muncă bursierilor, instituţiile statului, îmbâcsite de birocraţie, sunt în continuare incapabile să le asigure un post. Cu atât mai mult cu cât aceşti tineri trebuie, prin contract, să deţină posturi de conducere şi de răspundere, care sunt deja ocupate.
Bursa specială a Guvernului României era un proiect ambiţios, gândit ca ?o alternativă viabilă la Ťexodul creierelorť, prin investiţia în dezvoltarea capitalului intelectual şi crearea oportunităţilor pentru tinerii români de a-şi construi o carieră în ţară?, după cum e prezentat pe site-ul www.burseguvern.ro. Condiţia care se punea bursierilor era ca aceştia să obţină cel puţin calificativul ?bine? la examene, să se întoarcă în ţară şi să îndeplinească funcţii de răspundere şi conducere în administraţ ie, pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 ani, în conformitate cu suma de bani pe care a primit-o fiecare bursier. Datoria statului român era să le ofere câte un loc de muncă. Cu toate acestea, cei aproape 60 de tineri care au finalizat studiile aşteaptă şi azi să fie plasaţi pe un post corespunzător calificării lor. Statul a cheltuit pe acest proiect aproximativ 5 milioane de euro.
Antena3.ro