Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a avizat legea "micii reforme" în justiţie. Procesele, soluţionate mai repede. Vezi cele mai importante prevederi (VIDEO)

Guvernul a avizat legea "micii reforme" în justiţie. Procesele, soluţionate mai repede. Vezi cele mai importante prevederi (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 12:54 23 Iul 2010 Modificat la 12:54 23 Iul 2010
Guvernul a avizat legea "micii reforme" în justiţie. Procesele, soluţionate mai repede. Vezi cele mai importante prevederi (VIDEO)

Guvernul a avizat, vineri, în şedinţă specială, proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, denumit "legea micii reforme" în justiţie, după ce actul a fost discutat şi de preşedintele Băsescu cu preşedintele CSM, informează Mediafax.

Potrivit ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu, legea va permite soluţionarea mai rapidă a proceselor, precum şi reducerea cheltuielilor cu procesele.

Proiectul de lege al "micii reforme" în justiţie prevede, printre altele, şi interzicerea evacuării persoanelor din locuinţe în intervalul 1 decembrie-1 martie, în cadrul unei proceduri de executare silită, cu excepţia cazurilor în care persoana care solicită executarea şi evacuarea locuinţei nu dispune de un domiciliu.

"Prin această interdicţie nu-i vom mai pune pe oameni să- părăsească locuinţele în timpul iernii", a declarat premierul Emil Boc.

Potrivit premierului, alte prevederi importante din proiectul de lege aprobat de către Guvern sunt:

  • obligaţia judecătorului de a fixa termene de judecată scurte, chiar şi de la o zi la alta;
  • s-a eliminat calea de atac a recursului împotriva hotărârii prin care judecătoria soluţionează plângerea formulată împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a unei sancţiuni;
  • reducerea pedepsei cu o treime sau diminuarea cu o pătrime a amenzii în cazul în care vinovatul îşi recunoaşte vina;
  • pentru procesele care tratează o gravitate redusă a faptelor, se poate înlătura răspunderea penală prin împăcarea părţilor;
  • se extinde procedura medierii, în cauzele comerciale şi cele de divorţ, prin care părţile pot găsi o cale comună de a soluţiona un conflict înaintea prezentării în instanţă sau la prima înfăţişare.

 

 

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru Legea ANI.

Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi "legea micii reforme" în justiţie, aflată pentru avizare la CSM.

Miercuri, în şedinţa de guvern, şeful statului a amintit că nu a solicitat şedinţă extraordinară a Parlamentului numai pentru Legea ANI, ci şi pentru legea care viza nesuspendarea unui proces în instanţă dacă se ridică excepţia de neconstituţionalitate, precum şi pentru Legea "Micii Reforme", care scurtează timpii de parcurgere a procedurilor în instanţă.

El a precizat că pentru Legea "Micii Reforme" a discutat şi cu preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinariu.
"V-aş ruga să aveţi în vedere acest pachet care implică şi o decizie guvernamentală, poate o şedinţă extraordinară de guvern imediat ce CSM-ul dă aviz ca legea să fie trimisă la Parlament. Dar implică şi o decizie politică, iar aici sunt liderii politici ai principalelor formaţiuni din majoritatea parlamentară. Revin cu rugămintea să analizaţi posibilitatea ca toate prevederile care afectează funcţionarea ANI să fie concentrate într-o singură lege şi, aici, probabil, că va trebui făcută o bună cooperare între Ministerul Justiţiei şi comisiile juridice din cele două Camere", a spus Băsescu miniştrilor.

Antena3.ro

×
x close