Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a aprobat rectificarea bugetară prin care sunt reduse cheltuielile publice

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară prin care sunt reduse cheltuielile publice

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară prin care sunt reduse cheltuielile publice
11 Apr 2009   •   10:23

Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară care taie la sânge cheltuiele publice. Asta pentru că şi veniturile sunt cu mult mai mici, decât cele estimate. Guvernul a redus sporurile de conducere ale bugetarilor şi majorările aplicate la salariul de bază de care pot beneficia, conform legii actuale, angajaţii care administrează fondurile UE. Primul ministru a anunţat şi câteva modificări la buget. Pensiile vor creşte cu 5% în acest an, iar cota unică de impozitare şi TVA-ul nu se vor modifica, în urma încheierii acordului cu FMI.

Prin măsurile luate, Guvernul are în vedere sprijinirea mediului de afaceri şi relansarea economiei. Emil Boc a anunţat că, în urma rectificării bugetare, cele mai importante taxe, respectiv cota unică de impozitare, taxa pe valoare adăugată şi contribuţiile la asigurările de stat, rămân neschimbate. De asemenea, rămâne neschimbat procentul de 20% din buget, care va merge către investiţii.

În urma adoptării rectificării bugetare, Guvernul a economisit şase miliarde de lei din bani publici. Toate instituţiile publice vor fi nevoite să îşi reducă bugetele, excepţie făcând doar Ministerul Muncii, care a primit 328 de milioane de lei pentru fondul de şomaj, dar şi pentru recalificarea forţei de muncă. Măsurile luate afectează atât bugetarii, deoarece vor fi reduse sporurile şi indemnizaţiile de care aceştia beneficiază, dar şi patronii.

Guvernul a decis impunerea unui impozit forfetar, în funcţie de cifra de afaceri, indiferent dacă firmele au sau nu profit. Acesta va fi în valoare de de 500 de euro pentru firmele cu o cifră de afaceri de sub 12.000 de euro. Cel mai mare impozit, 10.000 de euro, îl vor plăti firmele cu o cifră de afaceri între 30 şi 100 de milioane de euro.



Tot în şedinţa de sâmbătă s-a discutat şi Ordonanţa de punere în aplicare a acordului cu FMI şi Banca Mondială. Pasul următor va avea loc marţi, când premierul Emil Boc va susţine actul normativ în faţa celor două camere ale Parlamentului.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close