De asemenea, The Rompetrol Group se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social, în schimbul a 200 milioane dolari, şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni.
Totodată, sunt reglementate principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.
"În fine, există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group", se arată în comunicat.
Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizată, pe baza observaţiilor primite de la ministerele Finanţelor şi Justiţiei, şi va fi aprobată, miercuri, de Guvern.
Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, "în funcţie de condiţiile pieţei", cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "în baza unor considerente economice solide", conform politicii în materie de investiţii.
"Potrivit memorandumului, The Rompetrol Group (80%) ?i statul român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România", informează Guvernul.
Grupul Rompetrol va asigura finanţarea în totalitate a fondului de investiţii, asigurând fondurile necesare şi pentru participaţia statului român (pentru cei 20% din capitalul social al fondului). Astfel, Rompetrol va asigura o capitalizare de 150 milioane dolari în decursul duratei de investiţii şi în funcţie de necesarul de finanţare al fiecărui proiect, iar Fondul va atrage investiţii suplimentare de la terţi, cu un grad de îndatorare datorii-capital propriu de maxim 4:1.
Cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.