Antena 3 CNN Actualitate Guvernanţii sub asediu: Protestatarii s-au bătut cu jandarmii şi au aruncat cu ouă (VIDEO)

Guvernanţii sub asediu: Protestatarii s-au bătut cu jandarmii şi au aruncat cu ouă (VIDEO)

Guvernanţii sub asediu: Protestatarii s-au bătut cu jandarmii şi au aruncat cu ouă (VIDEO)
22 Sep 2010   •   08:29

Incidente violente la mitingul din Piaţa Victoriei. Manifestanţii au încercat să rupă cordonul jandarmilor şi să ajungă în sediul Guvernului. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i potoli pe protestatari, aceştia au continuat, însă, să arunce cu sticle şi alte obiecte spre forţele de ordine.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, citat de Mediafax, niciun protestatar sau jandarm nu a fost rănit în timpul busculadei. Militaru susţine că oamenii sunt instigaţi verbal de la tribună de către persoane care le-au spus să forţeze barajul de protecţie. Militaru a mai precizat că protestarii aruncă în jandarmi cu bannere, sticle cu apă şi chiar pietre.

Pe de cealaltă parte, liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a spus că cei care au provocat incidentul nu sunt sindicalişti pe care el îi reprezintă, ci persoane infliltrate în rândul acestora. Petcu susţine că a făcut apel la protestatari să se liniştească şi să continue paşnic mitingul şi să se grupeze în zona scenei, astfel încât să se delimiteze de cei care au declanşat incidentul din faţa sediului Guvernului.

După aceste incidente, manifestanţii au început să părăsească Piaţa Victoriei în jurul orei 16:30. Sindicaliştii au decis să întrerupă protestul din Piaţa Victoriei din cauza incidentelor.

Ciocniri între protestatari şi jandarmi:

Piaţa Revoluţiei din Capitală a fost ocupată, miercuri, de sindicalişti. Mii de oameni au venit să protesteze faţă de politica păguboasă dusă de guvernanţi. Oamenii au scandat diverse lozinci împotriva actualei conduceri şi le-au cerut guvernanţilor să renunţe la reducerile salariale şi la disponibilizările masive. După protestul din Piaţa Revoluţiei, oamenii au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, unde continuă să-şi strige nemulţumirile în faţa Palatului Victoria.

Protest în faţa Guvernului

Peste 10.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Revoluţiei din Capitală, începând cu ora 10:00. Manifestaţia a primit autorizaţie pentru două ore, între 12:00 şi 14:00. După încheierea protestului, oamenii au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, unde continuă manifestaţia.

Protest în Piaţa Victoriei

Oamenii adunaţi în centrul Capitalei au apelat la diverse metode de protest. Unii s-au întins pe jos, în mijlocul străzii, iar alţii au afişat bannere inscripţionate cu mesaje împotriva conducerii ţării.

Oamenii îşi strigă nemulţumirile în Piaţa Revoluţiei

Unii dintre manifestanţi au aruncat cu ouă şi covrigi spre sediul Ministerului Muncii, în timp ce se îndreptau în marş spre Piaţa Victoriei. Aceştia s-au oprit în faţa Ministerului şi au început să huiduie, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de guvernanţi.

Au aruncat cu ouă în Ministerul Muncii

Mitingul din Piaţa Revoluţiei a fost organizat de către Federaţia Sanitas. Sindicaliştii afiliaţi la CNSLR Frăţia participă, de asemenea, la protest.

Deşi iniţial Confederaţia Sindicatelor Democratice din România anunţase că va participa la proteste, preşedintele organizaţiei a anunţat că renunţă la acţiuni.

Rămân, însă, valabile protestele organizate pe 23 septembrie, când federaţiile din Educaţie şi Sănătate organizează pichete. Pe 24 urmează cei din sectorul economic, din poliţie şi penitenciare, iar pe 27 este rândul funcţionarilor publici să protesteze.

Pe 28 septembrie, BNS anunţă că 15.000 de oameni vor porni într-un marş de protest din Piaţa Victoriei şi vor ajunge până în Piaţa Muncii.

Pentru ca acţiunile sindicatelor să aibă un impact mai mare, Marius Petcu propune unirea confederaţiilor într-o singură structură. 

Premierul Emil Boc a încercat să convingă sindicatele să renunţe la proteste. Negocierile desfăşurate însă de curând nu au avut niciun rezultat.

Protestatarii ajung în Piaţa Revoluţiei

PROGRAMUL PROTESTELOR

22 SEPTEMBRIE - MITING LA GUVERN ŞI ÎN PIAŢA REVOLUŢIEI CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN

23 SEPTEMBRIE - MITING LA GUVERN CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN
PICHETE ALE FEDERAŢIILOR DIN EDUCAŢIE ŞI SĂNĂTATE - CARTEL ALFA

24 SEPTEMBRIE - MITING LA GUVERN CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN
PICHETE ALE FEDERAŢIILOR DIN SECTORUL ECONOMIC, POLIŢIE ŞI PENITENCIARE

25 SEPTEMBRIE - MITING LA GUVERN CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN

27 SEPTEMBRIE - MARŞ PIAŢA VICTORIEI - PIAŢA MUNCII CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN
PICHETE ALE FEDERAŢIILOR DIN ADMINISTRAŢIE ŞI CHIMIE

28 SEPTEMBRIE - MARŞ PIAŢA VICTORIEI - PIAŢA MUNCII BNS ŞI CNSLR FRĂŢIA

5 OCTOMBRIE    - MITING PALATUL COTROCENI FEDERAŢIA "SPIRU HARET"

Traficul rutier, dat peste cap

Protestele încep la ora 12:00, iar de la ora 15:00, timp de patru ore, sindicaliştii vor fi prezenţi la Guvern, în Piaţa Victoriei. Din cauza mitingului, traficul rutier va fi dat peste cap. Regia de transport în comun a decis schimbarea unor trasee, iar Poliţia a stabilit rute ocolitoare. Şi primarul Sorin Oprescu îndemană bucureştenii să îşi lase maşinile acasă.

Între orele 9:00 şi 15:00, traficul este restricţionat pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Bd. Regina Elisabeta. Între orele 14:00 şi 19:30 nu se circulă pe Şos. Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, iar între orele 13:00 şi 16:00 pe Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Gh. Magheru, Bd. Lascăr Catargiu, între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei.

Şi mijloacele de transport care circulă prin zona centrală vor avea trasee deviate. În primul rând, liniile 131, 301 şi 331 vor întoarce în intersecţia de la Piaţa Romană, astfel că au traseul scurtat.

De asemenea, liniile 122, 126, 137, 138, 168, 226, 268 si 368 vor funcţiona pe traseul de baza până la intersecţia Str. Stirbei Voda/Str. Luterana, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri prin Str. Luterană.

Linia 300 va funcţiona pe traseul de bază, între Clăbucet şi Piaţa Victoriei, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, prin Bulevardul Dacia şi Piaţa Romană. Linia 381 va funcţiona pe traseul de baza numai intre Piata Resita si Piata Universitatii.

RESTRICŢII ÎN TRAFIC

- Între 9.00 - 15.00 nu se va circula pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Bd. Regina Elisabeta
- Între 14.00 şi 19.30  nu se va circula pe Şos. Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei
- Între orele 13:00 şi 16:00 pe Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Gh. Magheru, Bd. Lascăr Catargiu, între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei, sens Piaţa Victoriei.

TRASEE MODIFICATE

- Autobuzele 131, 301, 331 vor întoarce în Piaţa Romană
- Autobuzele 122, 126, 137, 138, 168, 226, 268 si 368 vor circula prin strada Luterană
- Autobuzul 300 circulă prin Bd. Dacia

Circulaţie rutieră îngreunată



Antena3.ro





×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close