"Proiectul are scopul să contribuie la îmbunătățirea tranziției de la sistemul educațional secundar superior la cel terțiar și creșterea gradului de absolvire a primului an de învățământ superior. Beneficiari ai proiectului vor fi toate liceele din învățământul de stat cu rată scăzută de absolvire a școlii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum și universități din sistemul de stat", precizează sursa citată.
Proiectul, structurat pe trei componente, vizează, între altele, "intervenții la nivelul liceelor și intervenții sistemice care vor consta în granturi, asistență tehnică, instruire și bunuri" pentru realizarea mai multor activități: "acordarea unor ore de remediere, meditații, consiliere, orientare profesională, activități extracurriculare, vizite de documentare, participări la competiții, rețele intrașcolare, stagii de formare, achiziții de bunuri".
Activitățile vizate de intervențiile sistemice constau în "revizuirea programei școlare, formarea cadrelor didactice, îmbunătățirea platformei on-line pentru evaluări și examene naționale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc".
"Se estimează că de aceste activități vor beneficia 1160 de licee din mediul rural și urban, respectiv toate liceele care nu au înregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat", potrivit sursei citate.
Totodată, se au în vedere intervenții sistemice la universități și programe de vară care vor consta în granturi și asistență tehnică pentru realizarea unor activități pentru sprijinirea studenților cu risc de abandon școlar: "programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vară, dezvoltarea unor centre de învățământ".
"Se estimează că de aceste activități vor beneficia circa 300 de facultăți din întreaga țară, adică 85% din totalul facultăților de stat", precizează Guvernul.
O altă componentă se referă la managementul proiectului, monitorizare și evaluare, în cadrul căreia se vor finanța costuri legate de implementarea, monitorizarea și evaluarea unor studii privind eficiența diferitelor programe finanțate.
Se estimează că implementarea proiectului se va realiza în șapte ani, respectiv din noiembrie 2015 până în decembrie 2022.