Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu: "Guvernul alocă bani pentru lucrările de stabilizare a solului de la Slănic Prahova"

Marcel Ciolacu: "Guvernul alocă bani pentru lucrările de stabilizare a solului de la Slănic Prahova"

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:39 09 Mai 2024 Modificat la 11:13 15 Mai 2024

„O decizie importantă este legată de alocarea unor fonduri în regim de urgență pentru continuarea lucrărilor de stabilizare a solului de la Slănic Prahova”, spune premierul Marcel Ciolacu.

El afirmă că trebuie rezolvată situația de criză: „Acolo unde strada s-a surpat, este o problemă de siguranță a locuitorilor orașului”. 

„De aceea, vom aloca banii solicitați, circa 12 milioane de lei, și sper că lucrurile vor reveni în curând la normal”, încheie Ciolacu.

Motivul surpării străzii din Slănic

De mai bine de două săptămâni, mai multe persoane stau la hoteluri sau la rude din cauza situației din Slănic. 

Rezultatele obținute de IGR şi INCDFP în urma investigațiilor efectuate în zona Slănic Prahova în perioada 27-29.04.2024 au concluzionat că surparea străzii din Slănic a fost cauzată probabil de efectul acțiunii apei care circulă prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt și spală agregatul care îl susține.

Apa respectivă poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau surse datorate activității antropice:

  • Apa provenită din precipitații, din acviferele de adâncime mică sau din scurgerile de pe versanți.
  • Apa care circulă pe văile formate de circulația apei pe acoperișul masivului de sare.
  • Apa provenită din diferite surse antropice, precum avarierea conductelor orășenești de apă sau canalizare.

Surparea de teren din orașul Slănic Prahova nu este datorată unei activități seismice, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu stații portabile nu s-au înregistrat microseisme datorate activităților naturale.

De asemenea, măsurătorile de rezistivitate electrică arată faptul că surparea actuală nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime legate de prezența masivului de sare, însă pentru a prevedea din timp efectele distructive produse la suprafață de evoluția proceselor geologice invizibile caracteristice prezenței în adâncime a masivului de sare (coroborate cu tendința generală de tasare evidențiată de datele din Sentinel-2), se recomandă urmărirea evoluției în timp a acestor procese prin efectuarea unor măsurători periodice de rezistivitate electrică pe același amplasament şi extinderea investigațiilor pe un areal mai extins.

Material susţinut de PSD

×
x close