România este în prezent singura ţară din Uniunea Europeană în care există o perioadă de aşteptare de un an până când un produs nou este evaluat pentru a fi inclus în lista medicamentelor compensate, a declarat, joi, Pascal Prigent, directorul general al GSK România.
Mai mult, spune el, lista medicamentelor compensate nu a fost actualizată integral de aproape jumătate de deceniu, respectiv din august 2008, potrivit
Agerpres.
Astfel, bolnavii din România aşteaptă aproximativ 1.200 de zile pentru a avea acces la cele mai noi tratamente disponibile, chiar şi atunci când pe piaţa internă nu există alternative de tratament.
În prezent, pacienţii români nu au acces la peste 130 de produse inovatoare, ce aşteaptă actualizarea listei de medicamente compensate, susţine Prigent.
"Această situaţie, alături de alţi parametri importanţi privind starea de sănătate a românilor (de exemplu faptul că România are cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din rândul statelor Uniunii Europene), are consecinţe importante în privinţa speranţei de viaţă a românilor. Potrivit datelor Organizaţiei Europene pentru Cooperare şi Dezvoltare - OECD, românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă dintre toţi locuitorii Uniunii Europene", a arătat Prigent.