Antena 3 CNN Actualitate Grupul Ilaşcu decorat cu "Steaua României"

Grupul Ilaşcu decorat cu "Steaua României"

Grupul Ilaşcu decorat cu "Steaua României"
13 Iun 2007   •   19:44

Ordinul Naţional "Steaua României" a fost acordat prin decret prezidenţial lui Andrei Ivanţoc, Alexandru Lesco şi Tudor Petrov Popa, ca semn de recunoaştere a patriotismului, eroismului şi tăriei morală de care au dat dovadă, spune Rompres. Grupul Ivanţoc, Petrov Popa, Ilaşcu şi Lesco a fost arestat în iunie 1992, la Tiraspol, aceştia fiind acuzaţi de desfăşurarea unor activităţi antisovietice şi de a fi luptat, prin mijloace ilegale, împotriva statului legitim Transnistria, aflat sub conducerea Frontului Popular din Moldova şi a României.

De asemenea, li s-au adus şi alte acuzaţii, printre care două omucideri. Ilaşcu a fost condamnat la moarte la 9 decembrie 1993, ceilalţi doi primind pedepse cuprinse între 12 şi 15 ani de închisoare. Ilaşcu şi Lesco au fost eliberaţi în mai 2001 şi respectiv iunie 2004. Ilie Ilaşcu a fost decorat cu ''Steaua României'', imediat după ce a ieşit din detenţie, de fostul preşedinte Ion Iliescu. Dupa eliberarea sa, Ilaşcu a intentat un proces, în urma căruia Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, la 8 iulie 2004, că guvernele R. Moldova şi F. Ruse se fac vinovate de condamnarea şi ţinerea în detenţie a deţinuţilor politici şi a dispus eliberarea imediată şi necondiţionată a celor care mai erau în închisoare. Autorităţile separatiste de la Tiraspol nu s-au supus deciziei CEDO şi insistenţelor repetate ale diferitor structuri internaţionale.

Ultimul deţinut al grupului Ilaşcu, Tudor Petrov-Popa, a fost eliberat, luni dimineaţa, de autorităţile de la Tiraspol, la expirarea pedepsei. Eliberarea sa s-a produs la două zile după ce colegul său de suferinţă, Andrei Ivanţoc, a fost pus în libertate, după cei 15 ani de detenţie ilegală la care a fost supus de regimul separatist transnistrean.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close