Antena 3 CNN Actualitate Gropi de 12 metri adâncime apărute în mare, după lărgirea plajelor. Ce trebuie să faci, ca să nu te îneci

Gropi de 12 metri adâncime apărute în mare, după lărgirea plajelor. Ce trebuie să faci, ca să nu te îneci

litoral inec facebook isu sibiu
La Mamaia, gropile au 3 metri adâncime, dar în Eforie ajung până la 7 m, iar în Neptun, chiar şi la 12 m. Sursa foto: ISU Sibiu Facebook
de Cătălina Buzoianu    |    11 Iul 2024   •   14:07

Este pericol major de înec pe litoral, după ce în apropierea ţărmului s-au format gropi uriaşe, care pot deveni capcane mortale, atrag atenţia experţii marini. 

Specialiştii spun că de vină sunt lucrările de lărgire a plajelor. 

În stațiunea Mamaia, gropile au aproximativ trei metri adâncime, dar în Eforie ajung până la şapte metri, iar în Neptun, chiar şi la 12 metri. 

Ieri, un tânăr înecat a fost găsit de scafandri într-o astfel de groapă, după 12 ore de căutări. 

Problema gropilor marine de pe litoral devine una extrem de serioasă și cu atât mai gravă atunci când bate vântul, iar curenții marini sunt și ei extrem de puternici. 

Tocmai de aceea, specialiștii spun că lărgirea plajelor n-ar fi trebuit să fie făcută acum, în timpul sezonului estival, ci mai degrabă amânată până spre toamnă. 

În plus, în această perioadă, pe litoral sunt zeci de mii de turiști care vor să între în apa mării să facă baie și de multe ori se aventurează în larg. 

Mai mult decât atât, ei nu țin cont nici de avertismentele salvamarilor şi sunt surprinși de curenții marini, trași în larg și mai apoi duși pe fundul apei. 

Puțini știu ce să facă în momentul în care sunt surprinși de curenții marini. Specialiștii spun că ar trebui să se lase purtați de acei curenți, și nu să înoate contra lor.

Tocmai pentru a nu se ajunge la tragedii, specialiștii susţin că această lărgire a plajelor ar fi trebuit amânată. 

În ultima perioadă, un tânăr a murit la Mangalia după ce a fost dus de curenți și a ajuns pe fundul mării, într-o astfel de groapă marină, iar alte zeci de persoane au fost salvate în ultimul moment de salvamari sau de scafandri.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close