Antena 3 CNN Actualitate Groapă comună din Al Doilea Război Mondial, descoperită în Iaşi: Trupuri ale evreilor executaţi sau ale soldaţilor români?

Groapă comună din Al Doilea Război Mondial, descoperită în Iaşi: Trupuri ale evreilor executaţi sau ale soldaţilor români?

1 minut de citit Publicat la 20:20 05 Noi 2010 Modificat la 20:20 05 Noi 2010
Groapă comună din Al Doilea Război Mondial, descoperită în Iaşi: Trupuri ale evreilor executaţi sau ale soldaţilor români?
Foto: Observator
După 70 de ani, ies la iveală secrete negre din istoria României. Trupurile mai multor oameni, despre care se crede că sunt evrei executaţi, în timpul Holocaustului, au fost găsite într-o groapă comună, în judeţul Iaşi.

Există două variante care să dezlege misterul gropii comune: cel mai probabil  trupurile aparţin unor evrei din Iaşi executaţi aici, în pădurea Vulturi în timpul Holocaustului. Autorităţile spun că există posibilitatea ca trupurile să aparţină unor soldaţi români care au luptat alături de nemţi împotriva Rusiei. Dar echipa de arheologi înclină spre prima variantă mai ales că sunt destui martori care spun că că în vara lui 1941 au fost oameni executaţi în pădure.

În '41, au început să-i aducă, de aici, din Iaşi, pe evrei.

Sunt povestirile unor oameni care pe atunci, în vara lui 1941, erau doar nişte copii.

Au văzut cu ochii lor camioanele de armată care intrau în pădurea Vulturi pline cu oameni, dar ieşeau goale. Unuia dintre ei curiozitatea putea să-i aducă sfârşitul.

Aceeaşi curiozitate, însă, a dus la rezolvarea unei taine a istoriei noastre.

Imediat după găsirea gropii au fost anunţate autorităţile. Oficial, a fost deschis un dosar penal pentru omor.

Mai există o posibilitate: osemintele aparţin unor soldaţi români, pentru că prin zonă trecea linia frontului în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Varianta este respinsă de comunitatea evreiască.

Cercetările arheologice la faţa locului sunt acum suspendate de Parchetul Militar. Când vor reluate, arheologii sunt convinşi că vor găsi şi o a doua groapă comună.

 



×
x close