Virusul A H1N1 a provocat o adevărată isterie în România din cauza numărului mare de persoane care s-au îmbonăvit în ultimele zile. Practic, în fiecare zi apar noi cazuri, luni, secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel anunţând că doar în ultima săptămână au fost confirmate 174 de persoane care s-au îmbolnăvit de gripa nouă. Anunţul vine exact în perioada în care, din cauză schimbărilor dese de temperaturi, populaţia este predispusă la îmbolnăvirea de gripa sezonieră.
Potrivit anunţului făcut luni de Adrian Streinu Cercel, campania de vaccinare împotriva gripei porcine este programată să înceapă pe 26-27 noiembrie, urmând a fi realizată cu vaccinul Antigrip, produs de Institutul Cantacuzino. Totuşi, preşedintele Traian Băsescu l-a contrazis pe oficialul din ministerul Sănătăţii, anunţând că vaccinarea poate începe mult mai repede.
Din păcate, autorităţile nu au făcut publice niciun fel de informaţii cu privire la acest vaccin, populaţia fiind lăsată complet în ceaţă. Astfel, nimeni nu ştie ce efecte adverse ar putea avea asupra femeilor însărcinate spre exemplu.
Pe fondul gestionării deficitare a situaţiei de către autorităţi, pe Internet au apărut o serie de informaţii cu privire la acest vaccin. Astfel, în articolul intitulat "Vaccinul împotriva virusului A H1N1: Un atentat la viaţa umană"
Asociaţia Filantropică Medical-Creştină Christiana Cluj ia în calcul teorii conspiraţioniste, potrivit cărora virusul A H1N1 ar fi fost creat în laborator.
Ba chiar este citat un articol din publicaţia ?The Times?, în care sursa citată spune că nu este recomandată vaccinarea peroanelor cu sisteme imunitare slăbite, a femeilor însărcinate sau a copiilor sub cinci ani. Mai mult, în acelaşi PDF care circulă pe net, se găsesc informaţii potrivit cărora vaccinul ar conţine adjuvanţi toxici şi ar provoca boli precum cancerul sau sindromul Guillain-Barré, care ar duce la paralizia membrelor inferioare.
Pe de altă parte, directorul Institutului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu Cercel se declară mulţumit de vaccinul produs de Institutul Cantacuzino. El spune că reacţiile adverse sunt mult mai uşoare decât la vaccinurile de import.
Până la clarificare situaţiei de către autorităţile române informaţiile de acest tip vor continua să se propage pe Internet, mulţi oameni fiind induşi astfel în eroare. Consecinţele ar putea fi destul de grave dacă un număr mare de români vor refuza să se vaccineze, mai ales că este puţin probabil să existe o obligativitate în acest sens. Totuşi, lucrurile nu sunt clare, oficiali din Ministerul Sănătăţii declarând pentru Antena3.ro că "nu s-a luat încă în discuţie această problemă".
Articolul publicat de www.pentruviatacluj.ro (pdf)Antena3.ro