„Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere naţională. Rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%. Au fost raportate la nivel naţional 3.645 de cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, mai multe cu 7,4% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3.393 cazuri). La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 102.981, cu 23,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (134.201) şi cu 26,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.646). Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon”, se arată în informare.
Potrivit aceleiaşi surse, au fost raportate 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe, cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 75 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.
De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 de cazuri de gripă: 64 de cazuri de gripă cu virus AH3; 63 de cazuri de gripă cu virus AH1; 84 de cazuri de gripă A nesubtipat; 187 de cazuri de gripă cu virus B.
Până la data de 26 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Citiți și:
Încă un copil din Bucureşti a murit din cauza gripei. Bilanţul a ajuns la 10 victime