Antena 3 CNN Actualitate Gripa aviară a revenit în Delta Dunării

Gripa aviară a revenit în Delta Dunării

Gripa aviară a revenit în Delta Dunării
28 Noi 2007   •   15:21

Gripa aviară a reapărut în Dobrogea, după mai bine de un an de la închiderea oficială a ultimului focar. Mai multe păsări au murit într-o gospodărie din Tulcea, iar analizele au confirmat virusul aviar. Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a declarat pentru Antena 3 că au fost instalate filtre de dezinsecţie, iar în zonele limitrofe ale localităţii medicii veterinari au obligaţia să verifice toate gospodăriile. Autorităţile au demarat imediat o campanie de informare a populaţiei din zonă. Deocamdată nu există nicio altă suspiciune de gripă aviară, în zonă.

Ministrul Agriculturii: ?nu comentez?
Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat că a fost anunţat de prezenţa focarului. Nu doreşte să comenteze însă situaţia pentru a nu crea o nouă criză, mai ales că este vorba despre un caz singular, iar autorităţile îl ţin sub strictă supraveghere.

Virusul gripei aviare a apărut prima dată în România în 2005
Nu este prima dată când apar focare de gripă aviară în România. Virusul a mai fost prezent la noi în ţară şi în anii 2005 şi 2006. Atunci au fost afectate multe localităţi din zona Deltei Dunării şi au trebuit omorâte şi incinerate sute de mii de păsări. Gripă aviară a apărut prima dată în România în octombrie 2005. De atunci şi până în aprilie 2006, adică în şapte luni, au fost înregistrate 53 de focare.

A urmat o pauză, care a durat însă doar câteva săptămâni. Aviara a revenit însă şi mai în forţă. În luna mai a anului trecut, un nou focar a fost semnalat la o fermă de pe platforma Codlea, din judeţul Braşov. De aici, virusul aviar s-a răspândit în mai multe judeţe din ţară prin comercializarea de pui. În perioada de vârf, s-au înregistrat în toată ţara 127 de focare. Până în luna ianuarie a acestui an, exporturile româneşti de păsări şi carne de pasăre au fost interzise în spaţiul Uniunii Europene.

De pe lista localităţilor în care a fost descoperit virusul nu a lipsit nici Bucureştiul, unde în total au fost patru focare. Producătorii avicoli susţin că în cazul apariţiei unor noi focare, vor fi oprite doar livrările de pe o rază de 10 kilometri.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close