Antena 3 CNN Actualitate Greve la Alstom, firma de întreţinere a trenurilor. Metroul ar putea să nu mai circule de la sfârşitul lunii

Greve la Alstom, firma de întreţinere a trenurilor. Metroul ar putea să nu mai circule de la sfârşitul lunii

Greve la Alstom, firma de întreţinere a trenurilor. Metroul ar putea să nu mai circule de la sfârşitul lunii
10 Apr 2009   •   19:11

Circulaţia metroului bucureştean s-ar putea întrerupe, la sfârşitul lunii, dacă sindicaliştii nu ajung la o înţelegere cu firma care întreţine trenurile. Angajaţii vor o creştere salarială de 23%, la fel ca la Metrorex. Conducerea firmei franceze a oferit doar o mărire de 13% din aprilie şi de şapte procente până la sfârşitul anului.

Miercuri ar putea avea loc primul protest al Alstom, dacă nu se ajunge la o înţelege în urma negocierilor de la Ministerul Muncii. Sunt puţin peste 500 de oameni, foşti angajaţi ai Metrorex, care vor fi susţinuţi în stradă de salariaţi de la Exploatare ai regiei. Din solidaritate, pentru că ei au obţinut o majorare a salariilor cu 23%, în noiembrie, înainte de alegerile parlamentare.
După Paşte vine greva generală, care va avea consecinţe asupra traficului de călători. Dacă nu are cine să dea verde trenurilor să circule, Metrorex nu are ce pune pe linie.

Alstom a oferit o majorare de salariu de 13 procente, din aprilie şi cu încă şapte procente, variabile, care s-ar aplica treptat, până la finalul anului. Deloc de acceptat, susţin liderii sindicali, în condiţiile în care Alstom are un contract gras cu statul.

Surse din Metrorex susţin că regia plăteşte prea mult pentru întreţinerea şi reparaţiile făcute de Alstom. Dar precizează că activitatea e oricum mai scumpă de zece milioane de euro pe an. Contractul a fost semnat pe vremea guvernului Adrian Năstase şi a ministrului transporturilor, Miron Mitrea. Ion Rădoi, liderul de sindicat Metrorex cere acum rezilierea contractului la care spune că s-a ajuns din motive politice.
E un contract pe care Metrorex îl respectă greu. Acum are o datorie de 55 de milioane de lei la Alstom, pentru serviciile asigurate în ultima jumătate din anul trecut. Alstom a cerut banii, Metrorex a răspuns că îi dă când îi vin de la Finanţe. Deşi trenurile se repară zilnic.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Metrorex metrou greve
Cele mai noi știri
Parteneri
x close