Antena 3 CNN Actualitate Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă | Peste 10.000 de cadre didactice în Piața Victoriei

Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă | Peste 10.000 de cadre didactice în Piața Victoriei

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 12:38 25 Mai 2023 Modificat la 13:02 25 Mai 2023
protest profesori
Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă | Peste 10.000 de cadre didactice în Piața Victoriei Sursa foto: Inquam Photos

Greva din Educație continuă, după ce profesorii au respins oferta Guvernului care prevederea acordarea unor carduri de 2.500 de lei, în două tranșe. „Este o ofertă jignitoare”, susțin sindicaliștii.

„Guvernul trebuie să răspundă în fața părinților și elevilor pentru ce urmează”, a declarat joi un lider sindical, la protestul sindicaliștilor din învățământ din Piața Victoriei.

Sindicaliștii spun că oferta Guvernului a fost respinsă și că aceasta este considerată „jignitoare” de profesori.

„Colegii au transmis foarte ferm că atâta timp cât nu va exista o soluție corectă și decentă nu vor renunța la această formă de protest. În acest moment, pe baza actualelor propuneri venite din partea executivului, greva continuă”, a spus un alt lider sindical.

Este a patra zi de grevă în sistemul de învățământ. Aproape 15 mii de angajați din sistemul de învățământ și-au anunțat astăzi prezența la protestul din Piața Victoriei. 

O nouă runda de negocieri dintre sindicatele din Educație cu reprezentanții Guvernului a avut loc aseară. A început în jurul orei 17:00, iar marii absenți de la întâlnire au fost premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.  

La ședința sindicatelor au participat ministrul Educației, Ligia Deca, Ministrul Muncii, Marius Budăi, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, dar și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.  

"Sperăm ca în urma întâlnirii, pe baza dialogului onest și echitabil, pe baza măsurilor reale pe care le propunem, să avem o înțelegere și să avem încredere unii în alții că acest demers se va încheia cât mai curând", a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern. 

Singura certitudine din acest moment este că milioane de copii din țară pierd timp prețios pentru educația lor, pentru că cele doua tabere nu reușesc să se înțeleagă. Pe deoparte Guvernul, pe de altă parte sindicaliștii din educație. Ambele tabere negociază de pe poziții de forță. 

Revendicările sindicaliștilor 

Revendicarea principală a sindicaliștilor este majorarea salariilor pentru profesori și personalul auxiliar cu aproximativ 60%. De la 2.700 de lei la măcar 4.000 de lei pentru un dascăl începător, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Cadrele didactice mai cer indexarea salariilor cu rata inflației, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, decontarea navetei, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă și investiții în infrastructura școlară. 

În ultimii ani elevii au pierdut multă materie și din cauza măsurilor luate în pandemie. Iar greva de acum nu face decât sa agraveze situația. 

Așa se și explică performanta scăzută a sistemului de educație din România. Rezultatele ultimelor simulări, atât la BAC cât și la Evaluarea Națională, sunt mai mult decât îngrijorătoare. De exemplu, după opt ani de școală, aproape 25% dintre elevi nu au luat notă de trecere nici măcar la limba română, iar la matematică, puțin peste 40% au reușit să obțină nota cinci. 

Ultima grevă generală în învățământ a avut loc în 2005. A durat trei săptămâni, timp în care profesorii nu au intrat la ore. 

×
Etichete: grevă profesori
x close