Personalul auxiliar al instanţelor din întreaga ţară a anunţat că va sista activităţile de serviciu, luni, între orele 10:00 şi 12:00.
Două federaţii naţionale sindicale, "Projust" şi "Justiţia", şi-au anunţat participarea la acest protest.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul nu a aplicat, până acum, condiţiile contractului colectiv de muncă, negociat în decembrie anul trecut.
Alte nemulţumiri sunt legate de neplata drepturilor salariale restante.
În urma protestului de luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat paşii pe care Ministerul i-a urmat pentru soluţionarea revendicărilor.
Cătălin Predoiu susţine că singura problemă pe care Ministerul nu o poate rezolva se referă la plata sporurilor prin hotărâri judecătoreşti. Potrivit ministrului, o soluţie mai bună ar fi suplimentarea schemei de personal, lucru care necesită, însă, noi investiţii. De asemenea, susţine Predoiu, este necesară convenirea unui eşalon de plată.
Ministrul Justiţiei a mai declarat că a fost lansată, recent, propunerea unui pact naţional, care să reprezinte un set de măsuri urgente şi nu un program stufos.
Totodată, Cătălin Predoiu susţine că Ministerul este deschis spre discuţii referitoare la posibilitatea constituirii unui Ordin Naţional al Grefierilor.
Protestatarii se declară, însă, nemulţumiţi de reacţia ministrului Justiţiei, pe care îl acuză că nu recunoaşte întotdeauna hotărârile judecătoreşti.
"Colaps în justiţie, asta doreşte dânsul (n.r. ministrul Justiţiei)?", a întrebat, retoric, unul dintre grefierii care au participat la greva de avertisment declanşată luni.
În cursul zilei de vineri a fost înaintată şi o plângere de către sindicat, pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti în ceea ce priveşte drepturile salariale.
La jumătatea săptămânii trecute, personalul din tribunalele bucureştene a suspendat activitatea în instanţe, timp de trei ore. Dacă revendicările nu le vor fi soluţionate, grefierii şi arhivarii ameninţă cu greva generală.
Antena3.ro